Uncategorized

VAŽNA MJERA OPREZA KOJU SMO PREVIDJELI, A TIČE SE STARIJIH SUGRAĐANA: DA POMOĆ NE BUDE MEDVEĐA USLUGA

O ovome nismo previše razmišljali dok jedno istraživanje nije dokazalo da se korona virus zadržava 2 do 3 sata na plastičnim kesama, a mnogo duže na kartonu.

Pixabay

Nakon što je Krizni štab objavio nove mjere zaštite protiv širenja korona virusa COVID-19 mnogi su se ponudili da pomognu starijim sugrađanjima.

Naime, nove mjere podrazumijevaju zabranu izalska starijima od 65 godina od 10 do 17 sati u toku dana, kao i zabranu koja važi za sve starosne grupe od 20 časova do 5 ujutru.

Loading..

Zbog mnogih penzionera koji žive sami, mlađi sugrađani su se organizovali kako bi im pomogli i donijeli namirnice na kućnu adresu.

Iako većina njih izbjegava kontakt sa starijima, pa kesu sa namirnicama ostavljaju na kućnom pragu, valjalo bi uvesti još jednu zaštitnu mjeru.

Budući da su istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji juče u New England Journal of Medicine objavili najnovije podatke da se korona virus COVID-19 može zadržati i do 24 sata na kartonskim površinama, a 2 do 3 sata na plastičnim površinama, to nas tjera na nove mjere opreza.

Uzmimo u obzir da u prodavnici uzmete paket jaja. Kako ne bismo razmišljali ko ga je prije nas dirao, premještao i slično, najbolje je da prije isporuke namirnicama penzionerima, prvo alkoholnim sprejem isprskamo ambalažu svih narminica i samu ručku za koju smo držali kesu.

Uostalom ovo važi i kada se vratimo iz prodavnice, posebno ako stambeni prostor dijelimo sa starijima ili ukućanima sa hroničnim zdravstvenim stanjima.

A šta činiti s odjećom?

Odjeću koju ste nosili prostrite na terasu da se dobro provjetri minimum pola sata jer se virus COVID-19 isušuje iz tkanina, te duže od 20-ak minuta ne može opstati, a za to vrijeme ne dolazite u dodir sa starijim ukućanima.

Loading..

Isti postupak ponavljajte svaki put kada uđete u dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *