Velika važnost ‘polumjeseca’ na noktima: evo čemu on služI I šta značI ako ga nemate!

Zdravlje

Ovaj mali dio našeg nokta kojeg oko percipira kao bijeli polumjesec osjetljiv je I važan dio strukture nokta koji se ne smije oštetiti.

Bijeli ‘polumjesec’ na dnu nokta zove se – lunula (‘mali mjesec’ u prijevodu s latinskog). To je vrlo osjetljiv dio strukture nokta jer se zapravo radi o vidljivom dijelu korijena.

Itekako je važna za zdravlje nokta I ne smije se oštetiti jer u tom slučaju cijeli nokat ostaje trajno deformiran. Međutim, ako oštetite ‘samo’ ostatak nokta I on otpadne ili se odstrani, lunula ostaje netaknuta I na svom mjestu.

‘u narodnoj I alternativnoj medicini postoje vjerovanja da lunula otkriva važne informacija o našem zdravlju.’

Bijela je samo naizgled, zbog toga što peti temeljni (bazalni) sloj epiderme ‘skriva’ krvne žile koje se nalaze ispod nje. Najbolje se vidi na palcu, ali nije rijetkost da se uopće ne vidi na noktima ljudi. To se događa kada sloj kože pri korijenu nokta koji se zove eponihij prekrije lunulu.

U narodnoj I alternativnoj medicine postoje vjerovanja da lunula otkriva važne informacija o našem zdravlju. Tako, na primjer, prema tradicionalnom kineskom vjerovanju nedostatak lunule upućuje na anemiju I lošu prehranu, blijeda lunula plavkaste boje na dijabetes, a lunula s crvenim mrljama na kardiovaskularne bolesti.

Prema ayurvedi, lunula predstavlja ‘agni’ – probavnu vatru u našem tijelu. Nedostatak lunule ili izrazito mali ‘polumjeseci’ upućuje na slabu probavu koja može biti posljedica usporenog metabolizma I taloženja toksina u tijelu.

Također manjak I izostanak lunule mogu ukazivati na sljedeće:

Ako je nema na palcu, može ukazivati na psihološke bolesti.

Ako je vrlo mala ili je nema uopšte na kažiprstu, može ukazivati na probleme sa crijevima, gušteračom I jetrom, ali I sa reproduktivnim sistemom kod žena.

Nepostojanje lunule na srednjem prstu ukazuje na probleme sa krvnim pritiskom. Mala ili nepostojeća lunula na domalom prstu može biti znak da patite od problema sa štitastom žlijezdom.

Ako lunule nema na malom prstu, to može značiti da su vam crijeva začepljena