VIDELA SAM DRUGARICINOG DEČKA SA DRUGOM DEVOJKOM: Danima sam razbijala glavu da li da joj KAŽEM, a onda PRELOMILA!

Život

Saznali ste da je vašu drugaricu prevario partner, ali se pravite da to ne znate, jer se plašite da ćete otkrivanjem te informacije narušiti prijateljstvo i povrediti osobu do koje vam je stalo.

Ovo je jedna od čestih situacija sa kojom se, kako pokazuje statistika, svako susretne bar jednom u životu.

Stručnjaci takođe nisu načisto da li preko takvog saznanja treba preći kao da već nije negde izašlo u etar ili, ipak, suočiti prijatelja sa istinom. Rita Hejnford, psihoterapeutkinja iz Finiksa, kaže da je ona uvek na strani istinoljubivosti, ali da u ovom slučaju treba biti obazriv.

Sve zavisi od prijateljstva koje gajite prema prevarenoj osobi – kaže psihoterapeutkinja. – Ukoliko je ono na tankoj grani, površno i bez mnogo emocija, onda se suzdržite od toga da vi budete “golub pismonoša”.

Ne javljajte porukom!

Vodite samo računa o mestu i načinu na koji će to doći do nje. Ni slučajno joj ne pišite poruke niti je zovite telefonom da joj kažete da ju je partner prevario. Najbolje je da to učinite kada se spontano budete videle, na već dogovorenoj kafi ili da je pozovete da dođe kod vas uz izgovor da vam je potrebna.

Ako je prijateljstvo dugogodišnje – recite!

Međutim, ako je dugogodišnje, stabilno, jako i prošlo je mnoge testove, onda je njen savet da drugarici saopštite neprijatnu vest. Bolje vi nego neko drugi.

Hejnfordova predlaže da joj ni tada ne “sunete” u lice: “Hej, čula sam/videla da te je dečko/muž prevario sa onom zgodnom sekretaricom”. Zaboravite na takav scenario.

Budite još bliži sa njom, nađite joj se.

– NJoj je dovoljno teško što se to desilo, pa joj ne treba još i vaša nonšalancija u izgovaranju takve stvari. Preporuka je da joj posle ispijene kafe kažete da ste čuli nešto neprijatno, ali da bi možda to, ipak, trebalo da se proveri, jer nije sasvim sigurno… To je dovoljan uvod, izgovoren nežnim tonom.

Ostanite potom još više i intenzivnije u njenom životu narednih dana i nedelja, jer će joj sigurno trebati vaša podrška, zagrljaj i rame za plakanje – savetuje psihoterapeutkinja.

Podijeli sa prijateljima