Uncategorized

VITAMIN D ZNAČAJAN ZA OBOLJELE OD KORONAVIRUSA

Mnogi stručnjaci proučavaju povezanost nedostatka vitamina D i infekcije koronavirusom. Uloga vitamina D u stvaranju i održavanju jakog imuniteta posebno je prepoznata pojavom pandemije koronavirusa. Mnoge naučne studije ukazale su na povezanost niskih koncentracija vitamina D i učestalosti više infektivnih bolesti, naročito infekcija respiratornog sistema.

Ilustracija

Potreban iz više razloga od zdravlja naših kostiju, preko noktiju, kose, do funkcija mozga i jačanja imuniteta

Sok od narandže izvrstan način da dobijete dnevno preporučenu dozu vitamina D

Vitamin D je važan nutritivni element koji nam je potreban iz više razloga – od zdravlja naših kostiju, preko noktiju, kose, do funkcija mozga i jačanja imuniteta. Na dnevnom nivou prosečnoj osobi je potrebno oko 15 mcg vitamina D. Poslije 70-te godine potreba za istim se u manjoj mjeri povećava, kažu stručnjaci.

Sjedite kraj prozora

Naš organizam u suštini ne proizvodi vitamin D, pa je isti potrebno unositi najčešće putem hrane, osim u slučajevima kada smo izloženi sunčevim zracima i kada dolazi do naše lične proizvodnje ovog vitamina. Tokom zimskih mjeseci ili u bilo kom drugom periodu godine, ako duže vrijeme ne izlazite na sunce, vrlo je vjerovatno da patite od nedostatka vitamina D u organizmu.

Međutim, to ne treba da vas zabrinjava, čak i kada smo u trenutnoj situaciji obavezni da budemo kod kuće, usljed mjera predustrožnosti. Sunčevi zraci su najpoznatiji ali ne i jedini izvor vitamina D. Kako možemo svom organizmu obezbijediti prijeko potreban vitamin D, a da ne napuštamo svoj dom?

Sjedite kraj prozora – Možda ne možete napolje ali svakako možete da sjednete kraj otvorenog prozora okrenutog ka Suncu. Na ovaj način ćete svom organizmu obezbijediti vitamin D i svakako popraviti svoje raspoloženje.

Dodatak vitamina D – Jedna od mogućnosti je svakako suplement u vidu dodatka vitamina D. Budući da smo većinu vremena kod kuće i da se u suštini ograničeno hranimo, kvalitetni multivitamini predstavljaju dobar izbor. Šumeće tablete su najjednostavnije rješenje.

Jedite ribu iz konzerve – Konzervirana riba poput tune i lososa predstavlja savršen izbor vitamina D. Odlična je osim toga i zbog činjenice što konzervirana može da stoji u ostavi duži vremenski period.

Ilustracija

Mlijeko i narandža

Upotrijebite lasersku lampu – Ukoliko posjedujete terapijsku lampu sa laserskim zracima, istu možete upotrijebiti kako bi nadomjestili neophodnu količinu vitamina D.

Pojačajte konzumaciju mlijeka – Kravlje mlijeko je bogato vitaminom D, ali i sojino i bademovo. Osim mlijeka vitamina D ima u brojnim vrstama jogurta, sira i drugih mliječnih proizvoda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *