Uncategorized

VJEŽBE KOJE ĆE VAM POMOĆI DA KASNIJE LAKŠE HODATE NA ŠTIKLAMA

Nema ništa gore od neprestane borbe da senzacionalo hodate u vrtoglavo visokim potpeticama, dok zapravo pokušavate da održite ravnotežu i zaboravite na bol. Umjesto da omiljene cipele odložite i zaboravite da postoje, u svoju rutinu treniranja uvedite i neke vježbice koje će vam pomoći da lakše hodate na visokim štiklama.

Sprava za noge u teretani! Iskoristite ovu vježbu ako redovno idete u teretanu. Vježbanjem na ovoj spravi, aktivirate svaki mišić koji se i inače aktivira kada hodate u visokim potpeticama. Napravite četiri serije od deset ponavljanja.

Podizanje na prste! Ova vježba snage ciljano djeluje na listove i mišiće potkoljenice – odnosno na one mišiće koji su zaslužni za stabilizovanje gležnjeva. A upravo su snažni gležnjevi i listovi imperativ za sve one žene koje preferiraju nošenje visokih peta.

Podizanje s teretom! Ovu vježbu možete raditi u teretani na odgovarajućoj spravi, a možete i kod kuće ako vam teretana nije draga opcija. Sjednite uspravno i na koljena stavite neki teret, a zatim teret podižite na prstima. Imate li u kući dijete ili neku mršavu osobu, neka vam sjedne u krilo i pokušajte je podizati nogama. Ova vježba takođe jača listove.

Nožna azbuka! Sjednite na pod i jednom nogom držeći je u vazduhu nastojte ispisati sva slova azbuke. Uglavnom pomjerajući gležanj. Ova vježba podstiče cirkulaciju u nogama i opušta ligamente.

Istezanje nogu! Na ovoj se spravi najčešće vježbaju kvadricepsi, a udaljite li se malčice od naslona stolice, više će raditi guza i najveći stražnjični mišić, kao i bedra.

Valjanje! Uzmite lopticu ili valjak za tijesto i masirajte stopalo gazeći lopticu ili valjak. Ova je vježba pogodnija za vrijeme nakon nošenja potpetica jer njome opuštate napetost u stopalima koja su često iziritirana visokim petama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *