VLASAC, ZDRAVA ZAČINSKA BILJKA

Zdravlje

Vlasac je jedna od najstarijih začinskih biljki i najmanji član porodice luka, najprofinjenijeg okusa. Još prije 3.000 godina Kinezi su ga koristili kao začin. Stari Rimljani su vjerovali da vlasac ublažava kašalj i liječi opekotine.

U Europi, u srednjem vijeku, osim za kuhanje, vlasac je korišten i kao sredstvo za zaustavljanje bolova i krvarenja. Danas se najviše upotrebljava u kuhinji.

Lijep i nezahtjevan

Vlasac ili Allium schoenoprasum je višegodišnja biljka dugih zelenkastih listova, visokih 15 do 30 centimetara, koji podsjećaju na vlati trave. Sjeme vlasca treba posijati u proljeće, a potrebna mu je bogata zemlja i umjereno svjetlo, ne direktno sunce. Dok čekate da proklija treba ga obilno zalijevati. Kada niknu mali busenovi vlasca u vidu trave možete ih razdijeliti i posaditi u saksije ili prozorske sandučiće kako bi se razlistao.

Cvjetovi u obliku loptice

Svake tri godine bilo bi poželjno da razdijelite lukovice vlasca, koji ima predivne roze cvjetove u obliku loptice. Međutim, ako ga redovno režete i upotrebljavate za kuhanje, cvijet se ne može formirati. Vlasac se reže tri do pet centimetara iznad zemlje kada se koristi za kuhanje. Rezanje ga održava zdravim.

Postoje različite vrste biljke, u zavisnosti od njene visine i debljine listova. Ima i vrsta koje cvjetaju bijelim cvijetom.

Ljekovita svojstva

Blagotvorna svojstva vlasca dolaze iz njegovih eteričnih ulja. Sadrži i vitamine A, B1 i B2, kalcijum, kalijum, magnezijum, bakar, fosfor i željezo. Ljekovita svojstva utiču na smanjivanje krvnog pritiska, podsticanje apetita i poboljšavanje probave. Zbog navedenih svojstava može se koristiti za čišćenje krvi i organizma.

Upotreba

Vlasac se često koristi kao začin u cijelom svijetu. Ako ga berete ili kupujete, zapamtite da ga u kulinarstvu koristite svježeg. Ako ga želite koristiti idućeg dana, nemojte ga stavljati u vodu jer će tada postati gnjecav. Najbolje bi bilo da ga umotate u vlažnu krpu i takvog stavite u frižider. Pri upotrebi vlasca potrebno je narezati ga na komadiće pa se takav može dodavati supama od povrća, omletima, umacima, jogurtima i sličnim jelima. Često se koristi u kineskoj kuhinji nakon prženja ili pred kraj kuhanja. Odlično se slaže sa svježim sirom i salatama.

Upotreba vlasca se preporučuje dok je svjež te da se ne kuha dugo. Ako ga dodajete u supe ili druga kuhana jela, najbolje bi bilo stavljati ga pred kraj jer će dugim kuhanjem izgubiti svoja ljekovita svojstva.

Podijeli sa prijateljima