VODIMO VAS U ULCINJ: TAMO SU ZNATNO SMANJILI SVE CIJENE: HOTELIJARI OKUPLJENI OKO UDRUŽENJA SPAŠAVAJU SEZONU

Putovanja

Hotelijari, vlasnici apartmana i drugog privatnog smještaja, kako u Neumu, tako i duž hrvatske i crnogorske obale, s nestrpljenjem iščekuju da se konačno potvore granice i ugoste turiste.

A, turista trenutno na morskim obalama gotovo da i nema. Pandemija koronavirusa učinila je svoje i ponajviše se odrazila na turizam.

Svi se danas mogu samo sjećati juna 2019. godine kada su već svi smještajni kapaciteti bili popunjeni. Sada to nije tako…

U većini mjesta duž jadranske obale sve je sablasno pusto. Na ulicama tek pokoji starosjedioci koji s nestrpljenjem čekaju da se podignu rampe na granicama.

Posljednjih godina brojni Bosanci i Hercegovci ljetovali su i u Uljcinju. Kada su plaže u pitanju, Ulcinj sa okolinom, i van granica Crne Gore, prepoznatljiv je po karakterističnim veoma dugim i lijepim plažama, i jedinstvenim sitnim pijeskom nalik brašnu.

Mnogobrojni inostrani turisti Ulcinju se vraćaju iz godine u godinu. I sigurno je da mnogi koji su unaprijed planirali tamo ljetovati, baš kao i tamošnji starosjedioci, željno iščekuju da pređu granicu i uživaju kao i ranijih godina.

U Ulcinju su prije nekoliko mjeseci osnovali Udruženje hotelijera koje brojni oko 40 članova. Ali Resulbegović, osnivač i član Upravnog odbora te asocijacije, za Hayat.ba govori o problemima s kojima se susreću tamošnji hotelijari, vlasnici apartmana i naglašava kako svi željno iščekuju 1. juli kada bi trebale biti otvorene granice.

Sezona je počela ali probleme koje je prozrokovala pandemija koronavirusa teško da će brzo prevazići.

S obzirom na već proizvedene gubitke, tamošnji ugostitelji odlučili su da do kraja ovog mjeseca turistima ponude puno manje cijene, čak niže i do 30 posto.

  • Nama najviše turista dolazi iz BiH, sa Kosova, iz Srbije, Makedonije… Puno ih je i iz Njemačke i Austrije. U posljednjih sedam dana polako se počeo povećavati broj turista, Istina, ponajviše je onih koji dolaze na produžene vikende – govori nam Resulbegović.

Štete su već velike, teško da će se nadoknaditi.

  • Kada poredimo juni ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, za čak 70 posto je manje turista, samim tim i prihoda. Sada smo cijene spustili od 20 do 30 posto – nastavlja naš sagovornik.

Da su cijene u Ulcinju već sada pristupačnije nego ranije govori i podatak da je za apartman prošle godine trebalo izdvojiti oko 80 eura, dok se sada isti može dobiti od 30 do 50 eura.

  • Ono što je gostima jako primamljivo uz te manje cijene je i činjenica da je u većini objekata uz smještaj osiguran i doručak, besplatne ležaljke na plaži, internet… Treba naglasiti da se u Ulcinju život uveliko vratio. Ljudi su i zaboravili da je bila pandemija koronavirusa. Svi se normalno ponašaju. Vjerujem da će od prvog jula, kada se otvaraju grancie, biti puno bolje te da će, kao ranijih godina, turisti preplaviti ovo prelijepo mjesto – govori nam Ali Resulbegović, osnivač i član Upravnog odbora Udruženja hotelijara Ulcinja.

Ulcinjska obala dugačka je 32, 70 km, od čega plažama pripada 18, 10 km. Najljepše i najveće su pjeskovite plaže kojima pripada 14, 40 km. Među brojnim plažama (ima ih oko 25), svojom ljepotom, veličinom i okolnim ambijentom ističu se isključivo pješčane plaže: Velika plaža, Mala plaža, Ada Bojana, kao i plaže duz Borove šume i Valdanosa.

Ulcinj se prevashodno posječuje zbog sunca, mora i pješčanih plaza. Te, kako su mnogi posjetioci istakli „Bogom dane plaže“, sastavljene od najsitnijih zrnaca sivkastog i toplog pijeska. Toplo, čisto i bistro more čija je providnost od 56 m izmjerena kod Ulcinja, najveća na Jadranu, uz blagu primorsku klimu, neodoljiv su motiv za svakog turistu.

Podijeli