Uncategorized

VRIJEME JE DA OVE STVARI BACITE IZ FRIŽIDERA I ZAMRZIVAČA: NE TRAJU VJEČNO I ČESTO SU LEGLO OPASNIH BAKTERIJA

Koliko vam se puta dogodilo da ste u zabačenom kutku zamrzivača pronašli nešto što je stajalo toliko dugo da više i nije nalikovalo na hranu?

Ako je već prošlo izvesno vrijeme otkako ste posljednji put napravili red u frižideru ili zamrzivaču, sada je pravo vrijeme.

Ovaj vodič će vam olakšati, a evo šta treba da bacite:

Kockice leda

Jednom kada vodu stavite u kalup na zamrzavanje, ona tamo ne može stajati vječno i potrebno je se riješiti nakon određenog vremena. Kockice leda mogu poprimiti miris namirnica.

Zamrznuta hrana

Potrebno je izbaciti i zaboravljenu zamrznutu hranu. Iako neki misle da hrana koja se nalazi u zamrzivaču može stajati dugo, ona bi zapravo trebalo da se potrošiti u roku od tri mjeseca.

Punjena peciva

Peciva punjena kremom ili sirom također ne bi trebalo dugo držati. Preporučuje se da se peciva pojedu u roku od mjesec dana ili da se bace.

Sladoled

Jedna od stvari koja se često nađe u zamrzivaču je svakako sladoled. Ova namirnica također ne može trajati vječno.

Kafa u zrnu

Zrnca kafe koja nakon nekoga vremena postaju nepoželjni gosti. Njihov je rok trajanja otprilike tri mjeseca, a nakon toga događa se da počnu ispuštati neugodne mirise.

Meso

Slična stvar događa se i s mesom. Meso koje odmrznete ne biste smeli ponovno da zamrzavate i vraćate u zamrzivač jer se tako povećava rizik od razvoja salmonele i drugih opasnih bakterija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *