Vrtoglavica nije bolest, već simptom koji ukazuje na druge probleme

Zdravlje

Vrtoglavica nije bolest, nego simptom drugih zdravstvenih poremećaja i postoji više od 350 stanja koja mogu uzrokovati vrtoglavicu. Poslije boli u prsima i umora, vrtoglavica je jedno od najčešćih stanja zbog kojeg se ljudi obraćaju liječniku. Liječenje vrtoglavice ovisi o uzroku i simptomima koji je prate i obično je efikasno

Vrtoglavica može imati brojne uzroke, pregledom se utvrđuje je li riječ o vrtoglavici kojoj je uzrok poremećaj u tzv. unutarnjem uhu ili poremećaj centralnog nervnog sistema, ili pak o neki psihološki problem. Kada je osjećaj vrtoglavice ovisan o položaju glave (npr. naglo ustajanje), tada je često riječ o takozvanom benignom pozicijskom vertigu. Liječnici su saglasni da tip vrtoglavice veoma ovisi o dobi pacijenta.

Glavni uzroci

Kod prave vrtoglavice uzrok poremećaja je obično u unutarnjem uhu, dok je kod ostalih poremećaja ravnoteže uzrok najčešće neurološki, kardiološki ili neka druga sistemska bolest. Ako je vrtoglavica nastala naglo, uz ponekad prisutan šum, punoću u uhu ili oslabljen sluh, prvenstveno se sumnja na bolest unutarnjeg uha. Ako je razvoj postepen, a izraženi su i drugi simptomi uzrok je obično izvan uha. Vertigo uzrokovan promjenama u centralnom nervnom sistemu najčešće je povezan s drugim znakovima poput dvoslika, poremećaja govora i motoričkih ispada. Smetnje mogu biti izražene povremeno ili stalno, što opet ukazuje na eventualni uzrok. Iako vrtoglavica u većini slučajeva nije opasna, može biti i simptom moždanog udara.

Kada se treba zabrinuti?

Naglo nastala vrtoglavica može biti i izraz moždanog udara, no moždani udar je srećom rijedak uzrok vrtoglavice. U tim slučajevima postoje i drugi prateći simptomi kao što su nemogućnost hoda, slabost udova i poremećaj govora. Tada bolesnika treba hitno odvesti u bolnicu gdje će mu biti pružena odgovarajuća pomoć. Liječenje vrtoglavice ovisi o uzroku njenog nastanka. Često su dovoljni tretmani koji se mogu primijeniti kod kuće, promjenom načina života, ali i lijekova.

Neki od češćih uzroka

Benigna paroksizmalna pozicijska vrtoglavica (BPPV) je jedan od najčešćih uzroka vrtoglavice. Karakteriziraju je kratke epizode blage do intenzivne vrtoglavice. Simptomi se pokreću određenim promjenama u položaju glave, ležeći ili sjedeći. Moguć je i osjećaj neravnoteže kada stojite ili hodate.

Ako vrtoglavicu uzrokuju problemi s unutarnjim uhom, lijekovi i vježbe koje se izvode kod kuće mogu pomoći u upravljanju ravnotežom. Lijekovi mogu pomoći i u otklanjanju boli i mučnine, te ublažavanju anksioznih poremećaja.

Jedan od uzroka vrtoglavice je i migrena, a liječi se lijekovima i promjenom načina života, kao što je izbjegavanje aktivatora migrene. Konzumiranje mnogo tekućine pomaže kada je vrtoglavica uzrokovana pretjeranim vježbanjem, vrućinom ili dehidracijom. Kofein, alkohol, duhan i sve tvari koje utječu na ravnotežu ili su okidač vrtoglavice treba izbjegavati.

Vrtoglavica uzrokovana hipoglikemijom (hipoglikemija je stanje u kom je nivo šećera (glukoze) u krvi nenormalno nizak. Normalno tijelo održava nivo šećera u krvi unutar prilično uskog raspona oko 3,43-6,1 mmol/L krvi). U šećernoj bolesti nivo šećera u krvi postaje previsok, a u hipoglikemiji nivo šećera u krvi postaje prenizak. Jedan od odgovora mozga na nizak nivo šećera je vrtoglavica, jer je glukoza mozgu najveći izvor energije. Ako sumnjate da je to uzrok vrtoglavice, napravite pretragu krvi iz prsta na sadržaj glukoze dok simptomi traju.

Vrtoglavica je jedan od simptoma poremećaja rada štitnjače, bolesti štitnjače znače poremećaj u njenoj građi ili radu. Problemi nastaju kad se poremeti rad hormona koje štitnjača regulira, pa ih nedostaje ili ih ima premalo. Dugačak je popis simptoma koje bolesti štitnjače izazivaju, pa se zato ponekad teško dijagnosticira. Bolest se može ustanoviti testovima za funkciju štitnjače.

Prva pomoć

U slučaju naglog napada jake vrtoglavice najbolje je: Odmah sjesti ili leći da bi se izbjegao pad i povreda glave.

Popiti nešto tekućine, po mogućnosti soka, kako bi bili sigurni da pad nivoa šećera u krvi nije uzrokovao vrtoglavicu.

Ako vrtoglavice postanu česte te utječu na svakodnevne aktivnosti, potrebno je svakako potražiti pomoć liječnika.

Liječniku se treba obratiti i ako su vrtoglavice praćene poremećajem govora, dvoslikama ili slabošću mišića lica i udova.

Nakon dijagnostičke obrade liječnik će utvrditi je li potrebno liječiti bolest koja je uzrokovala simptome vrtoglavice, a ako to nije moguće, postoji nekoliko lijekova koji se mogu koristiti za simptomatsku terapiju.