ZA DOBRO ZDRAVLJE JE VAŽAN SAN: OVAKO SE SPREMAJTE ZA KREVET

Zdravlje

Evo pet oprobanih načina da se opustite i legnete na jastuk spremni da utonete u san koji će vas ponovo vratiti u život.

Umorni ste od toga da ste stalno umorni? Svi smo to već proživjeli: očajnički želite da konačno legnete u krevet i odmorite se, a opet ne možete da zaspite.

Ništa se ne bojte, svako može da nauči dobar ritual odlaska na spavanje, piše BBC.

Postarajte se da ste zaista budni

Zvuči očigledno, ali mnogo je lakše spavati noću ako ste zreli za krevet. Međutim, noćnim pticama posebno je teško da utonu u san u vrijeme koje drugi smatraju “normalnim” za odlazak na počinak.

Ako ste se pronašli u ovome, izložite se prirodnom svijetlu tokom dana koliko god možete – i to čim ustanete.

Naučnici su pokazali da ovo može da pomogne noćnim pticama da namjeste biološke satove da budu spremne za raniji odlazak na spavanje.

Dovoljno fizičke vježbe u toku dana takođe je važno; ali izbjegavajte vježbanje tokom četiri sata prije odlaska na spavanje, jer bi adrenalin koji nastane mogao da vas održi budnim.

I ukoliko niste mališan ili u posebnom zaostatku sa snom, pokušajte da izbjegnete dnevne dremke: spavanje tokom dana – posebno poslije četiri sata po podne – otežaće vam da se ugasite noću.

Pazite šta jedete i pijete

Putovanje do dobrog sna započinje dugo pre odlaska na spavanje – otprilike šest sati ranije, tačnije, kad bi trebalo da uživate u posljednjem dnevnom piću sa kofeinom.

Kofein može da se zadrži u vašem sistemu i do devet sati, tako da ako ozbiljno želite dobro da spavate noću, razmislite o smanjenju unosa čaja, kafe i gaziranih pića poslije podneva, prenosi B92.

Većini ljudi je teško da spava na prazan stomak, ali odlazak u krevet prepunog stomaka može da ima podjednako loš ishod po spavanje.

Ukoliko možete, večerajte oko četiri sata prije odlaska na spavanje, izbjegavajući bilo šta teško (što bi moglo da vam ometa san) ili s mnogo šećera (zbog čega biste mogli da se budite tokom noći).

I oduprite se noćnoj kapljici: alkohol će vam možda pomoći da brže zaspite, ali on je loš po kvalitet vašeg sna, a nagore utiče na REM fazu sna – vitalnu za učenje i pamćenje.

On je i diuretik, što znači da ukoliko pijete pred spavanje, vrlo je vjerovatno da ćete se buditi tokom noći sa potrebom da idete u toalet.