ZA NOVI POKUŠAJ NAKON POBAČAJA POTREBNO JE ČEKATI DA PROĐE OVO VRIJEME

Zdravlje

Preporuka stručnjaka je da se treba pokušati nakon tri mjeseca.

Pobačaj predstavlja veliki problem svim budućim roditeljima i može prouzrokovati veliki emocionalni stres i frustraciju.

Pobačaj se događa kada se trudnoća spontano prekine unutar 20 sedmica od začeća i utječe, procjenjuje se, na 10 do 20 trudnoća, piše Ordinacija.hr.

  • Intenzitet psihičke patnje kod žene ovisi o strukturi osobnosti, dobi žene, broju dosadašnjih uspješnih trudnoća ili pobačaja, gestacijskoj dobi u kojoj je trudnoća pobačena, te o ženinoj porodičnoj i općenitoj životnoj situaciji. Da bi si olašale psihičku nelagodu, bol, anksioznost i depresiju žene se često nakon spontanog pobačaja odmah usmjere na planiranja nove trudnoće – pojasnila je psihijatrica, dr. med. Suzanu Večerić.

Općenito, ljekari kažu da nema kliničkih razloga za čekanje prije novog pokušaja, no većini se žena ipak savjetuje da pričekaju dok se ne osjete spremnima, kako fizički, tako i psihički, kaže prof. Sohinee Bhattacharya sa sveučilišta u Aberdeenu.

Vaše tijelo nakon pobačaja

  • Nakon pobačaja tijelo reagira kako bi i nakon normalnog poroda, hormoni će ludovati i tako uzrokovati:
  • mučnina u trajanju od par dana
  • grčevi u trajanju do 10 dana
  • krvarenje ili blago krvarenje do 30 dana
  • depresija do nekoliko sedmica
  • ako je trudnoća trajala do 4 mjeseca, moguće je da ćete imati i mlijeka od nekoliko dana do nekoliko sedmica.

Obično možete začeti unutar 6 sedmica

Glavni faktor koji utječe na novu trudnoću je ovulacija, a ciklus bi se trebao vratiti u normalu unutar 6 sedmica. Savjet je da sami pratiti svoju ovulaciju.

Studija iz 2016 godine je pokazala kako 53 posto parova koji su pokušali ponovo unutar tri mjeseca od pobačaja su imali više uspjeha (36 posto) od onih koji su čekali duže.

U određenim slučajevima liječnik će savjetovati da pričekate, posebno ako se radilo o kirurškom zahvatu.

Kako pripremiti tijelo za novu trudnoću

Postoji nekoliko stvari koje možete napraviti kako biste povećali šanse za trudnoćom. Koristite prenatalne vitamine, folnu kiselinu.

Bolesti koje vas muče držite pod kontrolom, poput dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

Zaključno, pazite na cjelokupno zdravlje jer prema stručnjacima, oni koji imaju problema sa začećem imaju i većih problema s spontanim pobačajima.