Uncategorized

ZA OVU BILJKU MISLITE DA JE KOROV: VANSERIJSKI MOĆNA, LIJEČI PLUĆA I ŽELUDAC, ČUVA JETRU I BUBREGE!

Iako svoji izgledom podsjeća na obični korov, u pitanju je veoma korisna i blagotvorna biljka. U narodnoj medicini najčešće su se koristili bokvica i med za liječenje želuca, jer se pokazalo da ima izuzezna umirujuća i protivupalna svojstva. Također bokvicu su koristili izvana za oblaganje rana i čireva po koži, kao i za razne upale i otoke, dok se ljekoviti čaj ili sirup koristio za lakše iskašljavanje i izbacivanje šlajma, rastvaranje sluzi, protiv čira na želucu, kao i kod upale bešike.

Istraživanja novijeg datuma pokazuju da bokvica u kombinaciji sa medom ima snažno dejstvo na krv i sistem krvotoka i na bubrege i jetru. Upravo zbog ovih zdravstvenih prednosti se govori da vrijeme bokvice kao lijeka tek dolazi.

Bokvica je djelotvorna i uspješno se bori sa simptomima hroničnog kašlja, bronhijalne astme, plućnih oboljenja sa komplikacijama, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, hemoroida, bronhitisa, uboda insekata, iritacija na koži, vaginalnih infekcija, menstrualnih problema, povreda i opekotina, akni i problema sa kožom, upalom bešike i infekcijom mokraćnih kanala.

Da biste dobili ovaj izuzetan prirodni lijek za želudac i crijeva, najprije svježu bokvicu dobro operite nad jačim mlazom vode, kako biste uklonili svu prljavštinu, zemlju i ostale nečistoće, jer ona obično raste na zapuštenim – prljavim mjestima. Nakon pranja, sitno je isjeckajte ili, samljite. Na kraju sve stavite u sokovnik i dobro promiješajte i iscijedite tečnost.

Sirup od bokvice sa medom je posebno ljekovit i za tu namjenu koristite isključivo pravi domaći, prirodni med, jer on je ubjedljivo najboljeg kvaliteta, a ovaj sirup ga svakako zaslužuje.

Stavite duplo veću količinu meda u odnosu na čist sirup. Bokvica i med kao lijek se doziraju tri puta na dan po jednu supenu kašiku. Za uzimanje ovog lijeka najbolje je da nabavite drvenu kašiku, jer med gubi svojstva u dodiru sa metalom. Mješavinu čuvajte u frižideru i nemojte je uzimati na potpuno prazan stomak, ako vas muče želudačne tegobe.

Koristite ovaj narodni lijek samo nekoliko dana i odmah ćete osjetiti olakšanje. On će zacijeliti i regenerisati sluznicu želuca i zaustaviti bolove i neprijatnu kiselinu i gorušicu.

U ovaj recepr možete dodati i čaj napravljen od jednakih dijelova kantariona i slatkog korijena, koji će dodatno pospješiti efekte zacjeljenja i poboljšati varenje.

Od sušenih listova bokvice pravi se čaj, a od svježih se izvlači ekstrakt tj. sirup koji čisti disajne organe od nagomilane sluzi, smiruje nadražaj i pomaže nam da iskašljemo sadržaj koji se nalazi u našim bronhijama i plućima. Kombinacija ova dva lijeka je više nego dobra, jer će smanjiti produkciju sluyi u disajnim organima, pročistiti pluća i olakšati disanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *