ZA ZDRAVLJE SRCA, MOZGA, KOSTIJU: Ovih 10 namirnica treba da jede SVAKA žena koja je napunila 50 godina

Zdravlje

ko 50. godina imaju veći rizik od visokog holesterola, viscelarnih masnoća i dijabvetesa tipa 2. Konzumiranje ishrane bogate vlaknima, biljnog porijekla, koja uključuje grašak i pasulj može pomoći u smanjenju incidencije ovih bolesti, istovremeno pružajući tijelu mnogo važnih hranljivih materija kao što su kalcijum, grožđe i kalijum.

7. Kinoa

Konzumiranje kinoe je još jedan sjajan način da povećate unos proteina. Kinoa je kompletan protein koji nudi svih devet esencijalnih aminokiselina. Možete je koristiti koa dodatak salatama, kuvanim jelima, tjesteninama ili rižotu.

8. Paradajz

Paradajz je odlična antiage namirnica. Boagt je likopenom, antioksidansom koji štiti kožu od oštećenja prilikom izlaganja Suncu i smanjuje postupak nastanka bora. Vaše tijelo najbolje apsorbuje likopen iz kuvanog paradajza, zato pokušajte kombinovati paradajz sos sa testeninom ili nekim kuvanim jelima.

9. Gljive

Tokom menopauze ključno je povećati unos hrane koja je bogata kalcijumom i vitamionom D u cilju očuvanja gustine i zdravlja kostiju. Gljive su jedna od rijetkih namirnica koje sadrže vitamin D, a istraživanja sugerišu da upotreba gljiva kao zamjena za govedine može pomoći da smanjimo unos kalorija tokom dijete.

10. Suhe šljive

Istraživanja pokazuju da konzumiranje pet do šest šljiva svakog dana može pomoći u sprječavanju gubitka koštane mase kaže dijetetičarka Erin Palinski-Vade. Budući da kosti ubrzano gube na gustini poslije 50. godine, dodavanje u jelovnik hrane poput šljiva može biti ključno za održanje zdravlja i pokretljivosti. Takođe, suve šljive su odličan način da podstaknete probavu.

Izvor: haber.ba