ZABORAVITE NA LOŠU PROBAVU: OVE NAMIRNICE MOGU VAM POMOĆI

Zdravlje

Probleme sa probavom imamo gotovo svi. Najučestaliji je problem opstipacije. Evo nekoliko namirnica koje efektno i brzo djeluju protiv zatvora.

Tamne banane su odličan izbor. Kupite one koje su požutile i koje imaju smeđe flekice. Znači, trebaju vam prezrele (ali pazite – ne i previše “gnjecave”). U ovom stadijumu šećeri u bananama su se u potpunosti razvili, one su slađe i lakše prolaze kroz vaš probavni sistem. Možete ih izmiksati u kašicu i dodati im malo probiotičkog jogurta, pa čak i zamrznuti i jesti kao sladoled.

Ipak, od banana su poznatije i cjenjenije suve smokve i suhe šljive kada je u pitanju borba protiv zatvora. Možete ih grickati ili skuhati u kompotu ili napraviti namaz.

Možete skuhati kompot od, recimo, 150 gr suhih šljiva i 150 gr smokava (u 1 litri vode). Dobijeni kompot pijte 3 puta dnevno, ali pojedite i voće.

Povrće

Izmiksajte zeleni smuti. Miksano zeleno povrće je puno hlorofila i vlakana, će vam očistiti organizam i pročistiti crijeva.

Grah povoljno djeluje protiv zatvora, najbolji je gnječeni u umacima ili u laganoj čorbi. Možete kuhani, ocjeđeni dodati i zdeli svježe salate.

Mekinje, također, povoljno djeluju, bilo da su pšenične ili rižaste. One pokreću crijeva i ubrzavaju čišćenje organizma. Uvrstite 1 kašiku mekinja dnevno u ishranu i više nećete imati problema sa zatvorom.

Hladno presovana ulja

“Podmažite” crijeva i ubrzajte probavu. Jedna kašika do 2 mogu brzo da vam očiste crijeva. Koristite hladno presovana ulja: lana, kokosa ili maslina. Miješajte ih sa salatama, supama i u smoothie napicima.

Ilustracija

Sjemenke lana

Za neke ljude sjemenke lana su najbrža pomoć protiv zatvora. Možete probati da jedete 1 kašiku semenki (žvaćite uporno i dugo) ili je potopite u malo vode na 6 sati. Dobit ćete sluzave sjemenke. Procijedite ih i pojedite (vodu odbacite). Upravo u toj sluzi se nalaze ljekovita svojstava lana.