Zapadna Hercegovina – neistraženi biser BiH

Putovanja

U okviru projekta #odmoriuBiH koja promoviše turističke potencijale naše domovine, a uz podršku Evropske unije u Bosni i Hercegovini grupa novinara iz bosanskohercegovačkih medija ovog puta istražila je dio bogatstava zapadne Hercegovine. Obišli su neka od zanimljivih odredišta u Međugorju, Ljubuškom, Grudama i Širokom Brijegu i oduševili se onim što ovi krajevi naše domovine imaju za ponuditi. 

https://www.youtube.com/embed/WZlOgKUa7DU
Grupa novinara svoj je put započela u najpoznatijem hercegovačkom svetištu Međugorju, koje svake godine posjeti više od milion hodočasnika, ali i turista, što je ove godine zbog pandemije izostalo. Bilo je zanimljivo vidjeti, a i čuti priču o tome kako je zapravo došlo do toga da je baš to mjesto postalo mjesto susreta hodočasnika iz cijelog svijeta. Nakon obilaska Međugorja put nas je vodio ka etno selu „Herceg” koje je izgrađeno po uzoru na tradicionalna hercegovačka sela od kamena.

Riječ je o hotelsko-turističkom kompleksu otvorenom krajem  2008., koji se prostire na pet  hektara površine gdje je sagrađeno preko  50 kamenih objekata. Centar kompleksa čini restoran Herceg, zatim zaselak s 10 kamenih kuća u kojima se nalaze hotelske sobe, a  tu su još i 3 zasebne kućice apartmani. Na taj dio se naslanja  trgovački dio s desetak trgovina opremljenih rukotvorinama, suvenirima i  tradicionalnim proizvodima poput domaćeg meda ili svježe samljevenog brašna.

Put prema Ljubuškom…

Nakon etno sela put smo nastavili prema Ljubuškom, a usput smo posjetili i najveći hercegovački maslinjak koji se prostire na 40 hektara površine, te saznali na koji način se proizvodi najkvalitetnije maslinovo ulje. Uz to smo obišli i malu tvornicu eteričnih ulja, gdje smo u razgovoru sa uposlenicima saznali da se najviše cijede ulja smilja, lavande i ruže koja
koriste kozmetičke kuće.  Pored toga, poznato je da je ovaj kraj izuzetno bogat vinogradima, obzirom da cijela zapadna Hercegovina ima sredozemnu klimu, na što posebno utiče blizina Jadranskog mora. Njihova vina se smatraju najboljima u regiji, a ovog puta smo imali priliku i isprobati neka od njih.

Da ovaj kraj obiluje i prirodnim bogatstvima uvjerili smo se i nakon što smo došli do vodopada Koćuša koji se nalazi na rijeci Mlade, a koja ispod vodopada mijenja ime u Trebižat. Koćuša se nalazi oko 10 km od Ljubuškog. Prvi dan putovanja završili smo večerom i degustacijom vina u podrumima „Andrija” gdje smo se družili sa vlasnikom i domaćinom koji nam je uz duhovite doskočice ispričao priču o tome kako su započeli svoje vinarsko putovanje.

Nakon toga smo se uputili ka hotelu „Bigeste” u Ljubuškom gdje smo prespavali i već rano ujutro bili smo spremni za novi obilazak ovog bogatog kraja. Prvo smo otišli na nadaleko poznat vodopad Kravica, gdje smo imali priliku da saznamo više o njegovom trenutnom statusu, kao i o planovima za buduće promocije, te da napravimo sjajne fotografije, obzirom da njegovi slapovi i priroda koja ih okružuje zaista ostavljaju bez daha.

Na putu od Ljubuškog prema Grudama, iskoristili smo priliku da posjetimo muzej Humac, inače najstariji muzej u BiH, osnovan davne 1884. godine, u kojem su izloženi arheološki predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine.

Avanturistički park za uživanje i zabavu

Za kraj puta organizatori su ostavili posjetu Avanturističkom parku Peć Mlini gdje smo uživali u ambijentu koji podsjeća na velike parkove iz najljepših bajki. U Parku se uređenim šetnicama i obnovljenim mostovima može šetati sve do izvora Tihaljine, rijeke sa devet imena, od koje je najpoznatije – Trebižat. Iznad vrela Tihaljine je Ravlića pećina, koja je također uređena i
osvijetljena, a koju smo također ovom prilikom obišli.

Za ljubitelje adrenalinskih sportova tu je Via Ferrata dugačka 300 metara, a najveća atrakcija Parka je zipline sa dvije sajle, čija je ukupna dužina jedan kilometar.

I.K./Foto: ekskluziva.ba