Uncategorized

ZAŠTO SU MAČKE OPSJEDNUTE KUTIJAMA? OVO JE ODGOVOR NA TO PITANJE

Jedna od (mnogih) misterija u vezi sa ovim veličanstvenim životinjama je i ova sa kutijama: Šta natjera inače sasvim dostojanstvene mačke da se nabiju u kutiju od baletanki, tako da se “preliva” sa svih strana?

Dakle, zašto su mačke “opsjednute” kutijama? Ako imate mačku, ili ste često u gostima kod nekoga ko ima mačku, vjerovatno ste to skontali: Ostavite kutiju bez nadzora 12 sekundi, i sljedeći put kad bacite pogled, vidite da mačka ne samo da se smjestila tu, nego u najvećem broju slučajeva već i drijema.

I, interesantno je da im uopšte ne smeta ni kad je kutija očigledno mala, pošto se izgleda vode logikom “ako staje jedna šapa, staje cijelo tijelo”. Isto važi i za ladice, papirne kese, ženske tašne, kofere i slično.

Ali, nisu mačke “uvrnute”, nego postoji naučno objašnjenje za ovakvo ponašanje.

  • Mačke vole kutije jer je to zgodno mjesto za spavanje, mali prostor koji mogu dobro da kontrolišu i osjećaju se sigurno. Iz istog razloga vole da budu i ‘na visini’, na mjestima koja im pružaju dobar pregled što većeg prostora”, objašnjava veterinar Metju Pirson.
  • Kutije su zgodne i za pravljenje zasjeda”, dodaje on. To ste vjerovatno također skontali, ako mačka ne drijema u kutiji, kad prođete “izleti” šapica da vas “uhvati”.

A tu je i činjenica da su mačke po prirodi radoznale i vole da istražuju nove stvari, uključujući i kutije.

To je sve posljedica evolucije, divlje mačke love da bi se prehranile, i potrebno im je sigurno, mirno mjesto na kojem mogu da se odmaraju.

Mačke koje žive u kući ne moraju šapicom da mrdnu, vi ste tu da ih snabdjevate hranom i svježom vodom, ali… mirno mjesto za odmor uvijek je dobrodošlo.

Kutija im, u kućnim uslovima, pruža baš ono što im je potrebno: tiho mjesto na kojem mogu da razmišljaju o smislu života.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *