Zbog korone sve je veća potražnja za ovim čajem, no pazite kako ga koristite

Zdravlje

Pandemija virusa COVID-19 izazvala je pomamu za čajem podbel, koji se može nabaviti u apotekama. Međutim, čaj koji sadrži hlomonoide i omogućavaju lakše iskašljavanje i smiruju upale u plućima, mora pažljivo da se koristi.

Protiv bronhitisa, laringitisa i astme, narodni ljekari preporučuju biljku podbel (Tussilago farfara). Njena efikasnost posebno dolazi do izražaja u liječenju upornog i hroničnog kašlja. Podbel je blagotvoran za upaljenu sluzokožu, jer spriječava njeno iritiranje. Čaj od ove biljke pomaže i kod iskašljavanja, s obzirom na to da omekšava sluz u bronhijama, pa tako olakšava tegobe oboljelih od hroničnog bronhitisa, plućnog emfizema.

Preporučuje se i osobama koje imaju takozvana “prašnjava pluća“, odnosno disajne organe obložene sa puno prašine na specifičnim radnim mjestima. Kao čaj koristi se za ispiranje usta i grla, u vidu obloga, kao i za klistiranje. Zbog ljekovitih sastojaka primjenjuje se i kod pojačanog znojenja, pročišćavanja krvi, kao i izbacivanja suvišne tečnosti. 

Ipak, sa upotrebom podbela, poznatog i kao kozja brada, marta i konjsko kopito, treba biti oprezan, jer određeni sastojci kao što su alkaloidi, posjeduju hepatotoksično (oštećuju jetru) i kancerogeno dejstvo. Čaj može da se koristi bez bojazni, jer su ovi alkaloidi slabo rastvorljivi u vodi, ali u strogo određenim dozama. Pravilno konzumiranje je tri do četiri šolje dnevno i ne duže od četiri sedmice. 

Također, osobama koje imaju zdravstvenih problema sa jetrom, djeci mlađoj od dvije godine, trudnicama i dojiljama, podbel se ne preporučuje. O upotrebi treba da vode računa i osobe koje koriste antihipertenzive, jer ova biljka može nepovoljno da utiče na djelovanje lijekova.

Podijeli sa prijateljima