ZBOG SINUSNE INFEKCIJE OČI SU JOJ OTICALE, A ONDA JE OTKRILA TRIK

ZdravljeUpala sinusa može biti jako bolna i neugodna, stoga ukoliko je moguće spriječite je, a ako je već do nje došlo olakšajte s ovim jednostavnim postupcima.

Ilustracija

Tegobe vezane uz sinuse najčešće se pojavljuju u jesen i zimi zbog hladnog vanjskog zraka i suhog zraka u zatvorenim prostorima u kojima boravimo. Sluznica sinusa u tim nepovoljnim uvjetima postaje suha i osjetljiva te sklona upalama.


Upala sinusa ili sinusitis s obzirom na uzrok može biti bakterijska, virusna i, rjeđe, gljivična, a s obzirom na simptome akutnna ili hronična.

Simptomi upale sinusa

  • jaka glavobolja i pritisak u predjelu sinusa, osobito ujutro kad ustanemo iz kreveta ili kada se saginjemo
  • iscjedak iz nosa – na bakterijsku upalu sinusa ukazuje gnojni iscjedak iz nosa, a na virusnu sukrvavi iscjedak
  • začepljen nos
  • kašalj
  • povišena tjelesna temperatura

Liječenje upale sinusa

Prije svega treba razlučiti radi li se samo o oticanju nosne sluznice (simptomi su slični kako kod upale sinusa) ili se radi o upali. Oticanje nosne sluznice ne liječi se antibioticima, već redovitim čišćenjem i inhalacijama.

Ukoliko otorinolaringolog utvrdi da se radi o upali sinusa, propisat će antibiotike (no ne uvijek, već samo kod ozbiljnijih upala).

Liječenje upale sinusa svodi se na održavanje higijene nosa (sprejevima za nos) i redovite inhalacije, a ukoliko postoji i alergija liječnik će propisati antihistaminike. Ukoliko upala sinusa ne prođe u roku od mjesec dana, moguće će biti potreban manji operativni zahvat.