ŽENE NIKAKO NE IGNORIŠITE, DLAKE NA BRADI SU OPASAN PROBLEM: ZNATE LI ZAŠTO SE POJAVLJUJU?

Zdravlje

Gubitak kose kod žena događa se u starosti ili zbog hormonske neravnoteže, a može biti pokazatelj da se nešto ozbiljno događa u tijelu i posljedica zdravstvenog problema.

Ilustracija

Prekomjerna ili neželjena dlaka na tijelu i licu žene naziva se hirsutizam.

To može biti rezultat mnogih stvari.

 Godine

Ako dostignete starost, proslavite 80. ili 90. rođendan, tada riskirate da vam brada počne rasti poput muškaraca. Neke žene mogu razviti dlake na licu ranije u menopauzi jer proizvode manje estrogena,

Žene nikako ne ignorišite, dlake na bradi su opasan problem: Znate li zašto se javljaju?

Geni

Pogledajte žene u vašoj porodici. Ako dobiju par grmlja, velika je vjerovatnoća da će vas ista sudbina zadesiti u određenim godinama

 Hormonski poremećaj

Žene nikako ne ignorišite, dlake na bradi su opasan problem: Znate li zašto se javljaju?Žene nikako ne ignorišite, dlake na bradi su opasan…

Hormoni su uzrok mnogih problema, a rast dlačica na licu može biti jedan od njih. Pogotovo ako ste trudni – kada vaši hormoni teže rade, ne brinite ako primijetite višak dlaka na licu. Ovo je privremeni fenomen.

Policistični jajnici

Ovo je prilično često stanje koje utječe na način rada ženskih jajnika. Tri su glavna simptoma: neredovne menstruacije, policistični jajnici i višak “muških hormona”. Ako ste zabrinuti zbog ovoga, trebali biste otići i razgovarati sa svojim liječnikom.

 Cushingov sindrom

Dlake na bradi mogu biti posljedica Cushingovog sindroma, skupa simptoma uzrokovanih visokim nivoom hormona kortizola. Ostali simptomi mogu uključivati ​​strije, debljanje, gubitak libida i slabost mišića i kostiju.

Rješenje

Mnogo je mogućnosti da se riješite dosadne dlake – depilacija, povlačenje, brijanje ili lasersko uklanjanje dlaka, što bi trebalo biti trajno rješenje.

Ako ste zabrinuti zbog izgleda brade, preporučujemo vam da razgovarate sa svojim liječnikom kako biste utvrdili uzrok i riješili problem.