11 namirnica koje uspešno izbacuju nikotin iz tela

Zdravlje

Svi smo svesni negativnog uticaja cigarete i nikotina na naš organizam. Ako ste prestali da pušite ili ste pak strastveni pušač, najbrži način da telo očistite od nikotina je uz pomoć ovih namirnica.

Spanać

Foto: Pixabay

Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tela, ali isto tako pomaže telu da se reši nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u spanaću.

Brokoli

Foto: Pixabay

Karfiol

Foto: Pixabay

Prokelj

Foto: Pixabay

Kupus

Foto: Pixabay

Osim što ovo povrće sadrži polifenole koji su se pokazali korisnima u smanjivanju raznih upala u sistemu za varenje, takođe sadrži i antioksidanse koji čiste telo od brojnih toksina.

Kuvajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove kvalitete.

Zeleni čaj

Foto: Shutterstock

Vitaminska voda

Foto: Pixabay

Pušenjem telo gubi potrebnu tečnost te organizam puno brže dolazi u stanje dehidracije.

Ispijanje velike količine domaće vitaminske vode koju lako možete da napravite sami i zelenog čaja prepunog antioksidanata ispirete nikotin iz tela.

Šargarepa

Foto: Pixabay

Nikotin unštava kožu i čini je beživotnom i suvom. Želite li da se rešite ove ružne nuspojave pušenja jedite što više šargarepe.

Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tela. Šargarepu iscedite u sokovniku pomešanu s jabukom i limunom ili je stavite u salatu.

Kivi

Foto: Shutterstock

Limun

Foto: Shutterstock

Pomorandža

Foto: Pixabay

Osim vode, nikotin iz tela izbacuje i vitamine A,C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija.

Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine posegnite za kivijem ili pak popijte čašu limunade.

Sok od pomorandže hidratizuje telo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Isciedite dve pomorandže, dodajte malo vode i popijte između obroka.

Podijeli