12 SIMPTOMA DIJABETESA: Ove osobe bi trebale biti OPREZNE, EVO KAD SE NAJČEŠĆE JAVLJA

Zdravlje

Želite li procijeniti svoj rizik za dijabetes, obratite pažnju na najčešće simptome bolesti, bilo da se javljaju kod vas ili kod članova vaše obitelji

Premda klasični simptomi šećerne bolesti obuhvaćaju učestalo i obilno mokrenje, žeđanje i pojačani osjećaj gladi, mogu se pojaviti i stalan umor i pospanost, neobjašnjiv gubitak na tjelesnoj težini, utrnulost i žarenje u stopalima, usporeno zarastanje ozljeda, smetnje s vidom, kao i tegobe vezane uz sustav spolnih organa.

Predijabetes: Jeste li na korak od šećerne bolesti?

Na oprezu bi trebale biti osobe s prekomjernom tjelesnom težinom te one koje imaju krvne srodnike sa šećernom bolešću.

Kako biste mogli procijeniti svoj rizik za pojavu dijabetesa potrebno je promotriti imate li osobno (ili netko u vašoj okolini) izraženih nekoliko od niže navedenih simptoma:

1. učestalo mokrenje

2. pojačan osjećaj gladi i žeđi

3. neobjašnjiv gubitak tjelesne težine

4. umor

5. prekomjerna tjelesna težina

6. smetnje vida

7. suhoća i svrbež kože

8. tegobe vezane uz sustav spolnih organa

9. usporeno zarastanje ozljeda

10. utrnulost i žarenje u rukama i nogama

11. dijabetes prisutan kod drugih članova obitelji

12. glukoza (šećer) u krvi iznad 7,0 mmol/l

Učestalo i obilno mokrenje, pojačana žeđ i glad

Klasičan simptom uznapredovale šećerne bolesti, po kojoj je ona dobila i svoj stručni naziv – dijabetes* – je učestalo i obilno mokrenje. Razlog pojave ovog simptoma jest taj da se neiskorištena veća količina glukoze iz krvi filtrira u mokraću i za sobom povlači vodu, tako da dovodi do značajnog gubitka i glukoze i vode. Tijelo reagira na navedene gubitke pojačanim osjećajem žeđi i gladi.

Učestalo mokrenje je možda najjednostavnije prepoznati na način da se obrati pažnja na mokrenje tijekom noći. Naime, zbog povećane proizvodnje mokraće bolesnik nije u stanju izdržati noć bez mokrenja te ga nagon za mokrenjem budi iz sna.

Neobjašnjiv gubitak na težini

Navedeni gubitak glukoze i tekućine dovodi do pada u tjelesnoj težini koji se ne može objasniti redukcijskom dijetom ili pojačanom tjelovježbom. Zbog nedostatka energije počinju se razgrađivati masti iz masnog tkiva, ali i bjelančevine iz mišićnog tkiva.

Ipak je najjači i najbrži učinak na tjelesnu težinu povezan s gubitkom vode. U slučaju izrazito visokih vrijednosti glukoze u krvi, ovaj gubitak na tjelesnoj težini može nastati brzo, bolesnik može izgubiti i više od desetak kilograma u roku od nekoliko tjedana.

Umor

Premda se radi o vrlo nespecifičnom simptomu koji se javlja i kod mnogih drugih bolesti, umor se zna razmjerno često javljati kod osoba oboljelih od dijabetesa. Uzrok navedenom stanju su promjene u metabolizmu energije koje su posljedica manjka glukoze. Osjećaju iscrpljenosti pridonosi i dehidracija zbog gubitka vode.

Prekomjerna tjelesna težina

Jedna od tri osobe koja ima dijagnosticiran dijabetes ima prekomjernu tjelesnu težine. Jedna od deset osoba koja ima dijagnosticiran dijabetes je pretila.