4 ideje za zdrav i ukusan dijetalni doručak

Gastro

4 ideje za zdrav i ukusan dijetalni doručak

Ako ste se upravo probudili i razmišljate o milion stvari koje vam dan donosi, nekako je uvijek najteže da odlučite šta ćete doručkovati. Čak i ako ste osoba koja obožava da doručkuje, razmislite o hranjivom jutarnjem obroku koji ne goji. Nutricionista Amanda Beker Lemejn, kaže da je zdrav dijetalni doručak najvažniji obrok tokom dana ukoliko želite da smršate. Zašto? Zato što je najbolje unositi više kalorija u prvoj polovini dana. 

Na ovaj način vaše tijelo će sagorijevati te cjelodnevne kalorije prije nego što utone u san (metabolizam se usporava dok spavate). Preskakanje doručka povećava vašu želju za užinom, jer užinom nadoknađujete kalorije koje niste unijeli kada je trebalo. Dakle, doručkovati je jako važno, ali bitno je i ono što jedete za doručak.

– Da bi doručak bio održiv i zdrav, potrebno je da ga uravnotežite sa malo proteina, masti i vlakana – kaže Lemejn. Raznolikost će vam pomoći da se pridržavate rasporeda obroka i da vam oni ne budu dosadni. Evo, po njoj, nekoliko izuzetno zdravih recepata za prvi obrok u toku dana, piše womenshealth.

Takosi

Probajte ove izuzetne veganske takose. Umjesto jaja, koristite kolutove tofu sira, dimljenu leblebiju i uobičajene tako dodatke, kao što su peršun, rotkvica i avokado.

Po porciji ima: 245 kalorija; 9,3 g masti; 31,6 g ugljenih hidrata; 12,3 g proteina; 7,1 g vlakana.

Pica

Ko kaže da pica ne može biti opcija za doručak? Možete je dopuniti uobičajenim dodacima za doručak: jajima i purećom šunkom. Tijesto sa četiri sastojka u ovom receptu traži da uz njega pijete grčki jogurt, koji je dobar izvor vlakana i kalcijuma.

Po porciji ima: 271 kalorija; 9 g masti; 27 g ugljenih hidrata; 20.5 g proteina; 1.5 g vlakana.

Dimljeni losos i jaja

Ima li ljudi koji ne vole da pojedu porciju jaja za doručak? Ukoliko uz jaja u frižideru imate i malo dimljenog lososa i rukole dobićete idealan doručak.

Po porciji ima: 388 kalorija; 17,2 g masti; 31,5 g ugljenih hidrata; 33,5 g proteina; 9,3 g vlakana.

Palačinke bez glutena sa lješnikom, bananama i čokoladnim prelivom

Ukoliko želite ograničene porcije, ovo su najbolje palačinke za početak dana. Njihovi sastojci su lješnici, banane i čokolada – kombinacija ukusa koja je nepobjediva.

Po porciji ima: 238 kalorija; 15.8 g masti; 18.5 g ugljenih hidrata; 5.7 g proteina, 2.6 g vlakana.

Ukoliko želite zdrav početak dana, probajte sa ovakvim načinom ishrane.

Podijeli sa prijateljima