AKO POSLUŠATE SAMO JEDAN SAVJET LJEKARA, SMANJUJETE RIZIK OD INFARKTA ZA 40 POSTO

Zdravlje

Stručnjaci iz Američkog udruženja za bolesti srca upravo su potvrdili kako osobe koje odmah krenu sa teškim vježbama i zahtJevnim režimom poput maratona, imaju 40 posto veće šanse da će doživjeti srčani udar.

Ilustracija

Objašnjenje je jasno, ovakav način srcu stvara jak pritisak jer nije “naučeno” na tako zahtjevan trening, ali ako se pripremate za spomenuti maraton i krenete polako, kako i priliči početniku, poboljšat ćete zdravlje srca dugoročno.

“Nakon proučavanja 300 naučnih studija, stručnjaci su zaključili kako pojedinci koji su se uključili u aerobne aktivnosti kao što je hodanje, vožnja bicikla ili plivanje smanjili šanse za razvoj srčanog udara za čak 50 posto!”

Rukovodilac studije Beri A. Frenklin je zaključio:

“Vježbanje je lijek i svima je jasno kako će umjerena aktivnost poboljšati kardiovaskularno zdravlje. Ipak, više ponekad nije bolje i može dovesti do bolesti srca, posebno kada su u pitanju neaktivne osobe te oni koji imaju problema sa srcem ali im oni još nisu dijagnostifikovani.”

Dodaje kako treba krenuti polako, od jednostavnih vježbi te postepeno razvijati svoje sposobnosti. Ovo se odnosi i na osobe koje su možda nekad bile jako aktivne. Ovi su zaključci objavljeni u magazinu Cirkulacija.