BEBE VOLE KAD IH IMITIRAMO, A TAKVA IGRA DOBRO UTJEČE NA NJIHOV RAZVOJ

Porodica

Iako ti može biti pomalo iritirajuće kada petogodišnjak kopira sve što radiš, ispada da bebe to obožavaju. Novo istraživanje sa Univerziteta Lund u Švedskoj otkrilo je da su bebe koje odrasli imitiraju puno druželjubivije od drugih

Ilustracija

Istraživači su radili s grupom šestomjesečnih beba kroz četiri tipa igara: direktna imitacija, obrnuta imitacija, imitacija tijelom bez promjene na licu i odgovori koji su različiti od bebinih pokreta. Većina beba je gledala, smijala se i pokušavala prići istraživačima koji su sudjelovali u imitaciji.

  • Imitiranje novorođenčadi pokazalo se efikasnim načinom da privučeš njihov interes i povežeš se s njima. Majke su bile jako iznenađenje kad su vidjele svoje bebe kako su veselo uključene u igru imitacije sa strancima”, rekla je Gabriela Alina Sausius, glavna autorica studije.
Ilustracija

Dok su se bebe igrale s Gabrielom, uočeno je i da su radoznalo očekivale kada će uslijediti sljedeća imitacija.

  • Ovo je bilo prilično zanimljivo zapažanje. Pokazalo se da su bebe i te kako svjesne da ih neko imitira, jer su u tom procesu aktivne, svjesne su i vlastitog ponašanja i ponašanja drugog”, ispričala je Gabriela.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Plos one.

Ilustracija

Kod beba koje su sudjelovale u istraživanju također se testiralo i ponašanje – guranje stolčića, kako bi se provjerilo hoće li će i istraživač isto napraviti.

  • Ovo je bilo interesantno. Kada neko aktivno testira osobu koja ga imitira, to je indikacija da imitirana osoba svjesna da postoji neki odnos između njegovog i tuđeg ponašanja, objasnila je.
  • Time što smo pokazali da bebe starosti od samo šest mjeseci prepoznaju kada su oponašane,  i da imitacija ima pozitivan utjecaj na interakciju, mi počinjemo popunjavati taj jaz, rekla je Sauciuc i dodala da su za detaljnije zaključke neophodna dalja istraživanja.

Nauučnici su zaključili da igra imitacije ima vrlo važnu ulogu u razvoju interakcije, dijeljenja emocija i namjera, ali nema mnogo istraživanja koja bi potkrijepila tu teoriju.

Zato, samo naprijed, igrajte se one stare poznate igre imitacije!

Podijeli