BOJA URINA otkriva mnoge ozbiljne bolesti, pa čak i RAK: 7 RAZLOGA zbog kojih vam je MOKRAĆA MUTNA

Zdravlje

Evo jedne dobre navike (istina, malo čudne) koja treba da vam uđe u rutinu, poručuju doktori; bacite pogled u WC šolju prije nego što pustite vodu. Zašto? Tako ćete imati uvid u svoje zdravstveno stanje.

Naime, iako urin kod svih izgleda drugačije, on bi generalno trebalo da bude žućkast – idealno blijedo žut ili providan (to znači da bubrezi rade ispravno).

Ali, šta ako vaša mokraća izgleda zamućeno ili nije prozirna kao i obično?

unnamed

Evo šta sve treba znate ako imate mutan urin i kada treba da razgovarate sa ljekarom.

Infekcija urinarnog trakta

– Infekcije urinarnog trakta (IUT) obično su odgovorne za zamućenu mokraću. Ako imate zamućeni urin to može biti nekoliko stvari, ali najčešća je infekcija urinarnog trakta – kaže doktorka Ketan Badani.
 
Ako patite od IUT, mogli biste primjetiti i druge simptome kao što su peckanje ili bol prilikom mokrenja ili potreba za čestim pražnjenjem. Nakon uzimanja uzorka urina vaš doktor može da vam postavi dijagnozu, a ove infekcije se obično uklanjaju uz pomoć antibiotika.

Dehidratacija

– Nedovoljno unošenje vode takođe može da dovede do toga da urin bude zamućen – kaže urolog Sandip Vasavada.

Još jedan znak koji bi vam mogao pomoći da shvatite da jednostavno ne pijete dovoljno vode je – boja urina. Ako ste dehidrirali, vaša mokraća može da bude malo tamnija nego što je obično.

Dobra vijest je, naravno, da ovaj problem možete riješiti davanjem prioriteta unosu vode.

Dijeta

Na isti način na koji određene namirnice mogu uticati na miris vaše mokraće, dijeta može učiniti da mokraća izgleda mutno ili mlečno, kaže dr Vasavada.

Konkretno, određeno povrće može imati ovaj efekat.

Kamen u bubregu

Ako ste počeli da primjećujete da imate zamućen urin bitno je da utvrdite da li to ime veze sa radom bubrega, kaže dr Badani. Smrdljivi i mutan urin znači da imate kamen u bubregu.

Ostali simptomi kamena u bubregu uključuju bolove u leđima, kukovima, groznicu, temperaturu, krv u urinu, peckanje prilikom mokrenja i povraćanje.

Hlamidija

Ako primjetite da vam mokraća izgleda mutno, a imali ste nezaštićen odnos, za to može biti kriva polno prenosiva infekcija. Konkretno, hlamidija može prouzrokovati mutan urin. Osim toga hlamidija takođe utiče na nenormalno pražnjenje, bol tokom mokrenja, svrab na genitalijama, groznicu i druge simptome. 

Upala

Razna zapaljenja u tijelu mogu izazvati zamućenje urina, objašnjava dr Badani. Konkretno, cistitis – upala bešike. Ostali simptomi cistitisa uključuju tamni ili smrdljivi urin, peckanje ili bol kada piškite i potrebu da mokrite češće nego obično.

Sluz

Ako u mokraći ima sluzi, to bi moglo učiniti da ona izgleda mutno. Davanje uzorka urina može pomoći vašem ljekaru da utvrdi da li je količina sluzi u urinu normalna. Ako nije, to bi mogao biti znak jednog od gore pomenutih zdravstvenih stanja, uključujući IUT i kamen u bubregu. Ali, sluz u urinu takođe može biti znak drugih stanja, uključujući rak bešike i sindrom nervoznih crijeva (IBS).

Šta treba da uradite ako primjetite da vam je mutan urin?

Zamućena mokraća sama po sebi nije nužno zabrinjavajuća, objašnjava dr Vasavada. Međutim, ako počnete da primećujete i druge simptome pored toga – poput peckanja, čestog odlaska u toaleta i bola obratite se lekaru, piše “Health”.

Međutim, ako se pojave neki drugi, ozbiljniji simptomi, kao što je krv u urinu, vjerovatno bi trebalo da zakažete pregled kod specijaliste.