Bol u dojkama: 10 najčešćih razloga zašto se javlja i kako da ga eliminišete

Zdravlje

Bol u dojci (stručni naziv je mastalgija) može biti povremen ili konstantan, jedva primjetan ili veoma jak. Često je praćen osjetljivošću, crvenilom, osjećajem stezanja i topline. Može se javiti u bilo kom uzrastu, a najčešće se iza njega krije jedan od ovih 10 uzroka:

#1 Hormoni

Tkivo dojke je veoma osjetljivo na hormonske promjene i zato je hormonska neravnoteža čest uzročnik bola. Do povećane osjetljivosti grudi dolazi oko ovulacije (kada estrogen raste), menstruacije, u periodu trudnoće ili dok prolazite kroz menopauzu (nivo estrogena opada). Za bol hormonske prirode karakteristično je to što se javlja u obje dojke i prolazi nakon određenog vremena.

#2 Kontraceptivne pilule

Neke žene bolne grudi povezuju sa uzimanjem pilula za kontracepciju (to je takođe povezano sa hormonima). Ako vam bol remeti svakodnevne aktivnosti i život, popričajte sa ljekarom o drugim oblicima kontrole rađanja, kao što su spirala i prezervativi.

#3 Velike grudi
Žene sa velikim grudima ponekad, nakon skidanja brushaltera, osjećaju nelagodno povlačenje i pritisak. Ovo je povezano sa naprezanjem mišića i silom gravitacije. Nošenje odgovarajućeg brushaltera sa širokim bretelama može pomoći da se problem ublaži.

Foto: Guliver/Getty Images

#4 Povreda ili istegnuće

Ponekad bol u dojkama ne potiče od njih samih, već je izvor negdje drugo u tijelu. Napetost u leđima, vratu ili ramenima može se osjetiti kao bol u dojkama.

#5 Početak laktacije

Nekoliko dana nakon rođenja bebe, u grudima počinje intenzivno lučenje mlijeka, što dovodi do toga da nabreknu i postanu bolne. Ovo će se prevazići podojem na bebin zahtjev, a pored toga, preporučljivo je nošenje mekanih grudnjaka i stavljanje obloga koje će smanjiti otok.

#6 Nepravilno postavljanje bebe na dojku 

Još jedan krivac za bolove u dojkama kod novopečenih mama je nepravilno postavljanje bebe na dojku. Ako beba tokom sisanja hvata samo bradavicu, umesto cijelu areolu, doći će do trenja i iritacije dojki.

Foto: Guliver/Getty Images

#7 Mastitis

To je veoma bolno zapaljenje tkiva dojke koje je praćeno infekcijom. Zbog velike količine mlijeka, ono teško izlazi iz mlečnih kanala, pa se u njima zadržava i nastaje infekcija. Mastitis je praćen bolom, otokom, toplotom, crvenilom, a često se javlja i temperatura sa groznicom. Terapiju za liječenje propisuje ljekar.

#8 Pretjeran unos kofeina

Započinjete dan kafom, popodne pijete čaj, a za desert jedete čokoladu? Ne bi trebalo. Kofein može poremetiti nivo hormona, doprinoseći bolovima u dojkama. Zbog toga, neki ljekari savjetuju izbegavanje kofeina ili njegovu ograničenu konzumaciju.

#9 Cista

Ciste u dojkama su ispunjene tečnošću i mogu biti veoma bolne, ali najčešće su bezopasne. Ponekad same nestanu nakon nekoliko mjeseci, ali to nije uvijek slučaj. Ako u dojci napipate kvržicu, što prije posjetite ljekara koji će utvrditi da li je u pitanju cista ili nešto drugo.

#10 Rak dojke

U većini slučajeva, bolovi u dojkama nisu povezani sa kancerom. Najbolja prevencija raka dojke su redovni pregledi koje nikada ne treba odlagati.

Izvor: lepotaizdravlje.rs