Borba protiv narandžine kore: Možemo li se riješiti celulita

Ljepota i moda

Brzi način života nekad nas tjera da životu pristupamo površno, nabrzinu, želimo se odmah osloboditi bora, celulita, viška kilograma uz minimum truda, lijeno.Volume 0%

Vidljivi rezultati

Takav stav uglavnom rezultira razočarenjem i uvjerenjem da su anticelulitni tretmani beskorisni, odnosno da su „čista prevara“. Na rad s takvim klijenticama (koje ne učestvuju u vlastitim tretmanima) terapeuti ne bi trebali pristajati. S druge strane, postoje klijentice koje su spremne učestvovati i kod kojih su rezultati na tijelu nakon odgovarajućeg anticelulitnog programa itekako vidljivi. 

Dakle, prije nego što krenete s anticelulitnim tretmanima dobro je znati:

1. Važno je donijeti odluku, napraviti plan, duboko udahnuti i krenuti!

2. Odaberite najbolji tretman za sebe, ne onaj koji je trenutno najpopularniji i najskuplji, nego onaj koji će vam pomoći osloboditi se celulita, a da vam pri tome neće naštetiti (naprimjer, osobe s krhkim kapilarima i proširenim venama ne smiju u kapsule, saune i termo deke s visokim temperaturama, niti na agresivne masaže, a trudnicama se također ne preporučuju anticelulitni tretmani). Zato su uvijek najbolji personalizirani tretmani.

Preporuka stručnjaka

3. Tretmani u kozmetičkim salonima/wellness centrima samo su jedan dio ukupne „terapije“. 

4. Prilikom anticelulitnih programa dobro je pokrenuti jetru, bubrege, cirkulaciju krvi i limfe te probavu, odnosno odbacivanje toksina iz tijela.

6. Savjetovanje o prehrani, fitoterapija i kretanje/tjelovježba obavezni su dio anticelulitnog programa, radite ih uz preporuku stručnjaka.

7. Poželjna frekvencija dolazaka za većinu tretmana je 2-3 puta sedmično.

Informirajte se

  • Isključite svijet oko sebeFOTO: ILUSTRACIJA

Fokusirajte se na svoje tretmane i program detoksikacije: informirajte se tačno šta sve sadrže tretmani, a tokom izvođenja, bilo onih u centru ili kućnom wellnessu, budite prisutni u svom tijelu, isključite svijet oko sebe, sve što bi vam moglo odvući pažnju u vremenu posvećenom vašoj dobrobiti.

Prehrana i detoksikacija

  • Detoksikacija organizma dobar je početak bitke protiv celulitaFOTO: ILUSTRACIJA

Detoksikacija organizma dobar je početak bitke protiv celulita, a podrazumijeva mnogo svježeg voća i povrća te veće količine voćnih sokova i cjelovitih žitarica. To istovremeno znači izostavljanje kafe, cigareta, alkoholnih pića, soli, krekera i jakih začina. Preporučuje se hrana s niskim udjelom masti, bogata vlaknima i složenim ugljikohidratima. 

Prehrana bez mnogo mesa i unos manje masti životinjskog porijekla i manje toksina, a uzimanje velikih količina izvorske vode znači ispiranje tih toksina. Redovna masaža učvršćuje tkivo, skuplja kožu te značajno pospješuje cirkulaciju krvi.