Da li i vi ostatke hrane stavljate u aluminijsku foliju? KADA ČUJETE ŠTA VAM SE MOŽE DESITI, ODMAH ĆETE PRESTATI

Praktična žena

Osim za pečenja, mnogi koriste aluminijsku foliju i za spremanje ostataka obroka u fridžer.

Stručnjaci ipak misle da je to loše po zdravlje. Ostaci hrane mogu ostati svježi u hladnjaku i do četiri dana ako se pravilno skladište.

Mnogima to znači staviti ostatke hrane na tanjir i prekriti aluminijskom folijom i pospremiti u hladnjak do iduće konzumacije. Ipak bismo to trebali izbjegavati.

Neke bakterije, poput Bacillus cereus, ostaju na namirnicama i nakon kuhanja, a ostaci hrane koji ostaju na sobnoj temperaturi duže od dva sata, odlična su “hrana za bakterije” koje će se dalje brzo razmnožiti, upozorava američki Washington State Department of Health.

alu

Prekrivanje hrane aluminijskom folijom ostavlja dovoljno zraka bakterijama da se razmonažavaju na hrani koju pospremate u hladnjak stoga bismo trebali izbjegavati skladištiti na takav način. Puno bolja opcija je hranu spremati u posude u koju neće ulaziti zrak kako bi namirnice dulje ostale svježe, upozorava Lindsay Malone, nutricionistica i dijetetičarka iz Cleveland Clinic.

Zlatno je pravilo pospremanja ostataka hrane u plitke posude kako bi se hrana brže i lakše ohladila u hladnjaku i spriječilo se širenje bakterija.

Podijeli sa prijateljima