Deluje kao magija: Pojedite šaku ovog koštunjavog voća dnevno i budite potpuno zdravi

Zdravlje

Nutricionisti predlažu da se uvrsti i u dijete

Lešnik Lešnici Badem Bademi Koštunjavo voće

Foto: Shutterstock

Lešnik se u narodnoj medicini koristi vekovima, a pored ploda, koriste se i kora, lišće i cvetne rese.

Lešnik spada u koštunjavo voće, zajedno sa orasima, bademima, pistaćima, kestenom, indijskim orahom. Ova grupa namirnica je bogataomega 3 i omega 6 masnim kiselinama i zbog toga ih često nazivaju čistačima krvi i čuvarima srca.

Plodovi sadrže 61% masti, i to su najvećim delom nezasićene masne kiseline, oleinska i linoleinska. Sadržaj ugljenih hidrata je 17%, a oko 15 % su proteini.

U jezgru se nalaze i vitamin C, vitamin A, tiamin (vitamin B1), riboavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), pantotenska kiselina (vitamin B5), vitamini E i K, vitamin B6, kolin (vitamin B8), betain, folna kiselina (vitamin B9). Od minerala sadrži kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, bakar, mangan, selen i cink. 100 g lešnika ima 628 kcal (2629 kJ) i 10 g dijetalnih vlakana.

Lešnik Lešnici

 Foto: Shutterstock

Nutricionisti predlažu da se uvrsti i u dijete, zbog mnogobrojnih povoljnih uticaja na zdravlje. 150 g nedeljno je zdrava zamena za slane grickalice koje su jedan od glavnih krivaca za gojaznost. Istraživanja pokazuju da konzumiranje lešnika (oko 30 g dnevno) ne utiče na povećanje težine, a ima mnoga pozitivna dejstva (štiti kožu i zube, utiče na rast i vitalnost kose, jača imunitet, predupređuje depresiju – sve one stvari na koje dijeta sa niskim unosom energije može loše da deluje).

Lešnik ne sadrži holesterol, kao ni ostali biljni plodovi, ali ima sastojke koji smanjuju holesterol u krvi. Omega3 i omega6 kiseline su, pored vitamina B grupe, važne za čišćenje krvnih sudova i prevenciju moždanog i srčanog udara.

Lešnik, lešnici

 Foto: Youtube printscreen

Lešnik pomaže u oporavljanju rekovalescenata, obolelima od rahitisa, reume, anemije. Redovnom konzumacijom lešnika se ubrzava eliminacija peska iz bubrega i mokraćnih kanala, a ublažava i tegobe izazvane astmom i bronhitisom.

Cvetne rese, lišće i kora lešnika se koriste u prevenciji i lečenju žutice, upale pluća i niskog pritiska.