DOBRA I LOŠA ISHRANA: OVE NAMIRNICE IZBACITE ŠTO PRIJE, JER MOGU POVEĆATI RIZIK OD KARDIOVASKULARNIH BOLESTI

Zdravlje

Ishrana je vrlo bitna za funkcionisanje cijelog organizma, zato je važno pažljivo birati namirnce.

Određena hrana može da pomogne u snižavanju holesterola i triglicerida, ali i da kontroliše krvni pritisak. To su namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama, kalijumom, kalcijumom, magnezijuom, vlaknima, fitonutrijentima i antioksidansima. Za zdravlje srca, ljekari preporučuju mediteransku ishranu.

Istraživanja su potvrdila da ishrana koja se bazira na povrću, ribi, žitaricama i malom unosu mliječnih masti može značajno da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

S druge strane tu su i namirnice koje nisu poželjne, prema mišljenju ljekara. Ovu hranu izbacite potpuno ili barem svedite na minimun ukoliko želite da rizik od bolesti srca svedete na minimum:

  1. Prerađeno meso

Ova hrana sadrži veliku količinu konzervanasa koji nepovoljno djeluju na srce, ali i na ostale organe.

  1. Kečap

Možda na to nikad niste pomislili, ali i kečap takođe sadrži puno soli i treba pripaziti na unos ako imate problema sa srcem.

  1. So

Ovaj začin mnogi koriste u značajno većim količinama od preporučenih, a to znatno narušava zdravlje. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije odrasli ne bi smjeli da konzumiraju više od 2300 mg natrijuma na dan, što je otprilike jedna kašičica soli.

  1. Žitarice pune šećera

Čitajte šta piše na deklaraciji jer žitarice vrlo često sadrže veliku količinu šećera, a to nikako nije dobro za zdravlje.

  1. Pohovana i pržena hrana

Hrana pržena u ulju nikako nije dobar izbor ukoliko želite da se osjećate dobro i rizik od kardiovaskularnih bolesti svedete na minimum.

  1. Bijeli hljeb i pirinač

Mnogo bolji izbor je onaj hljeb napravljeni od cijelih žitarca, kao i integralni pirinač.