FARBANJE JAJA PAPIROM: Nevjerovatan trik i jako JEDNOSTAVNO, a rezultati su prelijepa šarena jaja! (FOTO)

Zanimljivosti

Uskrs se bliži, a ako još niste osmislili kako biste da ofarbate jaja ili biste jednostavno da probate nešto novo, farbanje jaja krep papirom će vas oduševiti.

Jednostavno je, ne treba vam puno stvari, a neće vam oduzeti ni mnogo vremena.

Potrebno vam je:

krep papir u bojama koje želite
alkoholno sirće
bela ili obična jaja, skuhana
plastična flaša
zaštitne rukavice
Najprije skuhajte jaja, a u međuvremenu, dok se hlade, uzmite plastičnu flašu i odsjecite grlić, odnosno gornji dio flaše.

1

Krep papir isjecite na dijelove, ne treba da budu previše sitni, već dovoljno veliki da u njih uvijete jaje. Pre nego što pređete na farbanje jaja, obavezno stavite zaštitne rukavice jer ćete boju u suprotnom jako teško skinuti sa ruku.

U posudu srednje veličine sipajte sirće, pa u to ubacite krep papir u željenoj boji. Izvadite papir iz sirćeta, stavite ga na dlan, a zatim u njega umotajte jaje i odložite ga u plastičnu flašu koju ste pripremili.

2

Postupak ponovite sa ostalim jajima i krep papirom, a nakon što uvijete jaje u papir, ređajte ih redom u flašu. Ostavite da stoje oko pola sata, a za to vrijeme boja će se slivati i miješati, tako da jaja neće biti ravnomjerno ofarbana jednom bojom, već šarena.

3

Polako vadite jaja i prebrišite ih krpom na koju ste prethodno kapnuli malo ulja, kako bi uskršnja jaja zablistala punim sjajem!

4

Ako želite da jaja budu još šarenija, postoji još jedan način farbanja krep papirom, a podrazumijeva da papir isječete na sitnije dijelove, koje ćete takođe umakati u sirće, a potom ih tako mokre lijepiti na skuhano jaje. Ovaj postupak ponavljate stavljajući na jaje komadiće krep papira različitih boja, zatim ostavljate da odstoji pola sata i skidate papir.