Gazirana pića su od velike koristi i u čišćenju kuće: Evo i kako

Praktična žena

Vjerovatno u svom domaćinstvu imate ormar prepun proizvoda za čišćenje.

Svi su ti proizvodi sigurno dobri, ali postoji još jedno iznenađujuće sredstvo za čišćenje koje se skriva u kuhinji, a može očistiti i najgori nered.

Radi se o gaziranim pićima, a ona se mogu iskoristit na brojne načine, prenosi Reader’s Digest.

Mrlje od ulja na prilazu

Curenje ulja nije problem koji se vidi samo na automobilu – može vam pokvariti i izgled kolnog prilaza.

Iako se uklanjanje ovih neuglednih mrlja može činiti ogromnim poslom, gazirano piće skratit će muke zahvaljujući fosfornoj kiselini koja ima sposobnost čišćenja masti. Samo nanesite piće na mrlju, dobro očetkajte i zatim isperite. Po potrebi ponovite.

Mrlje od masnoće i ulja na odjeći

Na isti način na koji može očistit staro ulje i masnoću na vašem prilaznom putu, može ukloniti i mrlje na vašoj odjeći.

Gazirani napitak možete staviti ravno na mrlju ili dodati u veš mašinu tokom pranja, no zapamtite da za to mora biti prozirno piće kako ne bi dodatno uprljalo vašu odjeću.

WC šolja

Uklonite tvrdokornu nečistoću iz toaleta pomoću kiseline iz gaziranih pića. Jednostavno ulijte piće u WC šolju te ostavite da stoji sat vremena. Zatim dobro očetkajte i isperite. Isto tako možete očistiti i fuge.

Posuđe

Ulijte piće u posudu i umočite četku, a zatim ribajte dno lonaca i tava prije ispiranja. Ako imate problem s tvrdokornim mrljama, stručnjaci preporučuju ulijevanje pića u lonac ili tavu i zatim kuhanje na laganoj vatri 30 minuta.

Maknite s vatre, ostavite da se ohladi, a zatim ribajte mrlje sa spužvom za posuđe, prenosi Vecernji.hr.