Glavni KRIVAC za mnoge zdravstvene POREMEĆAJE i BOLESTI: Kako da OČISTITE organizam od ŠEĆERA za samo 10 dana

ZdravljeVećina ljudi često poseže za slatkišima i proizvodima koji sadrže šećer, a on je glavni krivac za mnoge zdravstvene poremećaje i bolesti.

Ako izbacite šećer iz svakodnevne ishrane, u početku će vam sigurno nedostajati. Ipak, vrlo brzo ćete primjetiti da imate sve više energije i da ste bolje raspoloženi. To će vam biti dovoljan podsticaj za život bez šećera.

Šećer je uzročnik gojaznosti, ali i dijabetesa tipa 2, raka, srčanih oboljenja, demencije i neplodnosti. Brojni stručnjaci i nutricionisti povećanu konzumaciju šećera smatraju jednako opasnom kao pušenje.

shutterstock-1205054032

Šećera ima u čokoladi, keksevima i slatkišima, ali sadrže ga i brojni drugi gotovi proizvodi, čak i oni koji se reklamiraju kao “zdravi”.

Da li ste se ikada zapitali zašto vam teško pada da se odreknete šećera? Odgovor se krije u tome šta on zapravo čini vašem organizmu, odnosno u tome da izaziva zavisnost baš poput nekih opijata.

Istraživanja su pokazala da mozak reaguje na šećer slično kao na drogu i alkohol. Upravo ga zato mnogi proizvođači dodaju u svoje proizvode – kako bi vas naveli da ih ponovno kupite. Kako biste se riješili zavisnosti, promenite navike i očistite se od šećera.

Tokom desetodnevnog detoksa izbjegavajte svu hranu koja dolazi u kutijama, pakovanjima, limenkama i konzervama. Jedite samo svježe i sirove namirnice.

Od prvog dana detoksa počnite sebi da postavljate sljedeća pitanja:

Zašto posežem za šećerom?
Jesam li zavisan/zavisna od šećera?
U kojim situacijama posežem za slatkišima?

To će vam pomoći da osvestite vašu zavisnost i situacije u kojima posežete za slatkim, pa ćete lakše prepoznati okidače žudnje.

Odbacite zaslađene gazirane napitke

Poznato je da su upravo gazirani napici prepuni šećera i da veća konzumacija takvih pića vodi do gojaznosti, a onda i do dijabetesa tipa 2. Kalorije iz ovakvih sokova se brže apsorbuju u vašem organizmu i izazivaju nagli porast nivoa šećera u krvi.


Potpuno se odreknite šećera

Ako povremeno priuštite šećerne poslastice, nećete postići detoks efekat. Kao i kod liječenih zavnisnika, koji ne smeju da konzumiraju nimalo narkotika niti čašicu alkohola (jer se tako opet vraćaju u začarani krug), tako bi i vi šećer trebalo potuno da izbacite sa jelovnika.

Ako kupujete prehrambene proizvode, dobro pročitajte deklaracije kako biste znali u kojima od njih se krije dodatni šećer.

Obogatite jelovnik biljnim bjelančevinama

Jedite orašasto voće koje sadrži bjelančevine, poput lješnika, badema, oraha i indijskog oraha.

U slučaju da vas uhvati glad, uvijek imajte pri ruci užinu napravljenu od orašastih plodova, koja će držati pod kontrolom vaš nivo šećera u krvi.

Konzumirajte zdrave masnoće

Istraživanja su pokazala da se unosom zdravih masnoća (poput kokosovog, maslinovog ili lanenog ulja) nećete ugojiti, a poboljašete cjelokupno zdravlje.

Birajte zdravo orašasto voće, sjemenke i avokado, koji obiluju omega-3 masnim kiselinama.

Jedite što više povrća, ali bez skroba

Povrće poput kelja, karfiola i brokolija, zatim, luk, pečurke, paradajz, zelene mahunarke i patlidžan možete konzumirati u velikim količinama.

Toko 10 dana detoksa izbjegavajte namirnice koje sadrže skrobne ugljene hidrate poput krompira, batata, bundeve, cvekle, kao i žitarice i pasulj, jer će te namirnice usporiti snažan efekat detoksa.

Izbjegavajte mlečne proizvode i gluten

Često žudimo upravo za namirnicama koje izazivaju alergije, a to su glutenski i mliječni proizvodi. Osim što podstiču upalna stanja u organizmu, oni dodatno izazivaju želju za slatkim.

Stoga biste, barem tokom 10 dana detoksa, trebali potpuno da ih izbacite iz ishrane.

Već nakon nekoliko dana bez glutena i mliječnih proizvoda primetićete da imate više energije.

Priuštite kvalitetan san

Osigurajte sebi barem 7 sati kvalitetnog sna noću. To će ojačati snagu vaše volje tokom 10 dana detoksa.

Poznato je da manjak sna vodi do razdražljivosti i disbalansa hormona, što dodatno izaziva snažnu želju za slatkim i ugljenim hidratima.