Himalajska so – najčistije ružičasto blago za zdravlje cijelog organizma

Zdravlje

Sol ili natrijev hlorid (NaCl) vrši važnu ulogu u fiziološkim procesima i neophodna je za život i zdravlje. Ljudsko tijelo ne može proizvesti so, stoga se ona mora unositi preko hrane. Nedostatak soli unosi hemijsku neravnotežu u organizam. Bez nje, mišićni i nervni sistem prestao bi funkcionisati.

Ipak, nije svejedno kakva so se konzumira. Postoji velika razlika između prerađene (rafinirane) i prirodne soli. Himalajska so je jedina koja ima savršenu kristalnu strukturu. Iz takve kristalne strukture tijelo bez velikog napora može lako i jednostavno apsorbovati sve vrijedne minerale i elemente u tragovima.

Himalajska so je ujedno i najčistija so na svijetu te posjeduje 84 minerala i elementa istovjetna onima u ljudskom tijelu. Pripada grupi kamenih soli, ali za razliku od ostalih, nastala je pod golemim tektonskim pritiskom u trajanju od 250 miliona godina. Porijeklom iz pramora, potpuno ekološki čistog sistema, dobija se  u podnožju Himalaja. Ručno se melje, pere i suši na suncu, čime su u potpunosti očuvani svi njeni vrijedni sastojci.

Himalajska so čisti sinuse, sprječava grčenje mišića, pomaže održavanju mišićnog tonusa i čvrstoće, učvršćuje kosti, sprječava nastanak osteoporoze, sprječava širenje vena na nogama i bedrima, održava libido. U prošlosti se himalajska so smatrala rezervisanom za kraljeve i visoko društvo. Krupnije mljevena himalajska so se koristila u kupkama i raznim kozmetičkim tretmanima za piling kože i slično.

Danas se himalajska so koristi kao začin, ali i u kozmetici.

Izvrsna u raznovrsnim jelima

Ona ima razne nijanse ružičaste boje i, osim kao dodatak jelima radi poboljšanja ukusa, veoma je dekorativna. Ukus joj je blag i nenametljiv pa je zbog tih osobina prikladna za sve vrste slanih jela, ali u malim količinama i onih slatkih. Zbog bogatstva minerala preporučuje se i kao dodatak za zdrave napitke od voća i povrća (smuti). Preporučuje se maksimalno tri grama soli dnevno, ali ne dok se hrana termički obrađuje nego poslije. Idealna je za salate.

Izvor: nezavisne.com/Foto: Getty Images