JEDNOSTAVAN I JEFTIN TRIK DA SMANJITE KALORIJE IZ RIŽE ZA 60 ODSTO: Dodajte samo 1 namirnicu u vodu u kojoj se kuha

ZdravljePostoji bezbroj načina da pripremite pirinač. Neki ga vole kao dodatak jelima od mesa, drugi uz mlijeko i cimet, treći jednostavno zapečenog u rerni… Kombinacija je beskonačno. Ipak, činjenica da 100 grama kuhanog pirinča sadrži oko 130 kalorija, kao i 28 grama ugljenih hidrata zvuči zabrinjavajuće za one koji žele da zadrže svoju dobru liniju, piše Lepa i Srećna.

Nije dobar izbor čak ni ako ga koristite kao zamjenu za hljeb. Ipak, naučnici s Fakulteta hemijskih nauka na Šri Lanki, gde se pirinač tradicionalno obeduje gotovo svakodnevno, došli do načina kako kalorije pirinča smanjiti za čak 60 odsto.  


Za pripremu će vam biti potrebno malo više vremena nego što ste navikli, ali strpljenje se na kraju isplati.  U provrelu vodu u kojoj se kuha pirinač dodajte jednu kašičicu kokosovog ulja .Kada se pirinač skuha, treba da odstoji u frižideru najmanje 12 sati jer na taj način skrob u pirinču postaje deset puta otporniji, a time se manje kalorija iz njega apsorbuje.

“Hlađenje je važno jer amiloza, topljiv deo skroba, ostavlja granule tokom želatinizacije. Hlađenje od 12 sati će dovesti do stvaranja veza vodonika između amiloznih molekula izvan zrna pirinča, što ga pretvara u otporni skrob”, objasnio je Sudar A. Džejms, vođa istraživanja.

Ono što je posebno važno je da ovaj trik djeluje na čak 38 vrsta pirinča, pa bez bojazni da ćete nabaciti koji kilogram možete uživati u onom koji vam najviše prija.