Kako očistiti kuhinju koristeći samo sol – genijalan trik!

Praktična žena

Baš ste u muci jer mrlje s posude nikako ne možete odstraniti? Naravno, možete kupiti proizvode koji će vam pomoći, ali postoji jedan sastojak u kuhinji koji trebate iskoristiti, a to je sol!

Sol nije jako abrazivno sredstvo, i ima grubu teksturu što je odlično za uklanjanje mrlja, ostatak hrane i ostalih tvrdokornih mrlja.

Uz to, sol ima i apsorpcijska svojstva, pa će slično kao soda bikarbona, u doticaju s vodom, otopiti tvrdokorne mrlje.

Daska za rezanje

Sol vam može pomoći u čišćenju radnih površina i daske za rezanje namirnica. Nakon rezanja mesa, sol će upiti vlagu sa daske i tako spriječiti razvoj bakterija. Isto možete učiniti i sa ostalim radnim površinama nakon što ste na njima pripremali hranu. Posipajte malo soli po dasci te razrežite limun na pola. Lagano limunom trljajte dasku sa svake strane. Ostavite da djeluje 5 minuta prije ispiranja.

Posuđe

Ako se na vašoj tavi nakupila hrđa, sol može pomoći. Za velike posude iskoristite 2 – 4 litre bijelog octa i 270 g soli. Potrebno je posudu namakati u ovoj otopini 12 sati, a nakon toga krpicom ili spužvicom očistiti hrđu.

Sol jača reakciju kiselina iz octa pa je potrebno prije uporabe istu posudu namakati 10 minuta u otopini 2 litre vode i 180 g sode bikarbone.

Shutterstock

Masna tava

Ako se na njoj nalaze masni ostatci hrane, na nju stavite malo soli i očistite spužvom, te isperite.

Zaštopan odvod

Ako se želite riješiti ovog problema, uzmite 180 g sode bikarbone i 80 g soli te sve stavite u odvod i pričekajte 2-3 sata te isperite vrućom vodom.

Ako koristite sol za čišćenje ne morate brinuti o kemikalijama i posljedicama koje ostavljaju.

A. A.

Podijeli