Kako pokrenuti vlastitu tvrtku – Matchbanker

Biznis

Žene zarađuju manje od muškaraca, pa ne čudi da sve više njih pokreće vlastite tvrtke. One žele iskoristiti svoje potencijale, slijediti snove i raditi nešto što vole…

Suvremene žene su ambiciozne, obrazovane, snažne i hrabre. Međutim, ipak su podcijenjene na hrvatskom tržištu, što se može vidjeti po zaradama. Žene zarađuju manje od muškaraca. Nije ni čudo da sve više žena pokreće vlastite tvrtke.Ž ene žele iskoristiti svoje potencijale, slijediti snove i raditi nešto što vole.

Gdje započeti s pokretanjem vlastitog posla?

Najvažnija stvar koju morate učiniti prije pokretanja posla je dobro razmisliti i realno sagledati svoju situaciju. Pokušajte odgovoriti na sljedeća pitanja:

  • Zašto želite pokrenuti posao? Motivira li vas novac, fleksibilnost ili nešto drugo?
  • Koje su vaše vještine?
  • Koje industrije dobro poznajete?
  • Želite li pružati uslugu ili proizvod?
  • Što volite raditi?
  • Koliko kapitala vam treba?
  • Hoćete li raditi puno radno vrijeme ili skraćeno radno vrijeme?

Vaši odgovori na ove vrste pitanja pomoći će vam da suzite izbor i shvatite što je za vas, a što nije.

Ovaj korak vas ne bi trebao odvratiti od pokretanja vlastitog posla. Umjesto toga, tu je da vas potakne na razmišljanje i planiranje. Da bi pokrenuli uspješan posao, nije dovoljno samo biti strastven u vezi njega.

3

Morate planirati, postaviti ciljeve i prije svega, upoznati sebe. Koje su vaše snage? Koje su vaše slabosti? Kako bi ovo utjecalo na vaše svakodnevne poslove?

Kada tek počnete, vaša će tvrtka vjerojatno dominirati vašim životom, stoga budite oprezni da vam ono što radite bude izazovno, ali ne i u potpunosti strano. Ovo je nešto čime ćete se baviti dugo vremena tako da dobro razmislite o tome kako želite da izgleda vaš život.

Ako imate odgovore na svako od ovih pitanja, osim na ono o kapitalu, Matchbanker je tu da vam pomogne. Na portalu možete pronaći popis kredita i zajmova na hrvatskom tržištu, te ih s lakoćom možete usporediti i odlučiti o najboljem. Ovim znatno štedite energiju pri traženju novca za pokretanje tvrtke.

1

 

Što vam sljedeće treba?

1. Poslovni plan

Neki poduzetnici shvaćaju da dobro osmišljen poslovni plan može osigurati uspjeh tvrtke. Poslovni plan nije ništa drugo nego plan koji se koristi za procjenu profitabilnosti poslovnih ideja. Važno je odrediti ciljnu skupinu kojima je vaša usluga / proizvod namijenjen. Poslovni plan trebao bi pokazati hoće li ideja koju imate osigurati financijsku stabilnost i dovesti dovoljno profita da pokrije sve troškove povezane s tvrtkom. Jednom kada potvrdite da će vaša ideja biti uspješna, vrijeme je za sljedeće korake. 

2. Registracija tvrtke

Morate registrirati tvrtku u trgovačkom registru, online ili u uredu općine. Prilikom prijave tvrtke, morate navesti podatke kao što su: adresa, porezni identifikacijski broj, matični broj, adresa e-pošte, broj telefona, detalji bankovnog računa i datum početka. Također provjerite zahtijeva li vaša tvrtka određene dozvole.

3. Porezi

Sljedeći korak za otvaranje vlastitog posla je odabir porezni oblik koji morate navesti u koraku registriranja vaše tvrtke. Imate nekoliko opcija poreza na vašu tvrtku. Ovaj izbor ovisi o vrsti posla, visini predviđenih prihoda, korištenju poreznih olakšica, itd.

Podijeli