Kako spriječiti isušivanje i lomljenje kose tokom ljeta?

Zdravlje

Kako bi kosa ostala zdrava i sjajna, potrebno joj je pružiti pojačanu njegu, a postoje i odlični mali trikovi koji će je zaštititi od dodatnog isušivanja. Visoke ljetne temperature nećete moći u potpunosti pobijediti, no uz ove savjete zadržat će zdrav izgled.

Jake UV zrake i hlor čine ljeto posebno izazovnim razdobljem za vašu kosu. Ovi vanjski faktori mogu vašu kosu u tren oka učiniti lomljivom i suhom. Kako biste se suprotstavili njihovim učincima i kosi vratili prijeko potrebnu hidrataciju, svakako pripazite da vaša rutina njege kose bude prepuna hranjivih proizvoda, a sigurno će vam dobro doći i nekoliko korisnih savjeta stručnjaka. 

Izbjegavajte proizvode na bazi soli

Jedan od ključnih koraka za zaštitu kose od osušivanja je minimiziranje upotrebe bilo kakvih toplinskih alata za stiliziranje kose, ali i proizvoda koji potiču dehidraciju počevši od svih proizvoda koji sadrže u sastojcima imaju sol. 

Isprobajte hidratantne šampone

Stručnjaci se slažu kako je najbolji način održavanja vlažnosti kose tokom ljeta unošenje dovoljno vlage u ulja u dnevnu rutinu njege kose. Dobar izbor je hidratantni šampon koji sadrži mješavinu bilja i ulja nužno potrebnih za oporavak, njegu i pomlađivanje kose. Prilikom šamponiranja kose svakako vodite računa da dobro našamponirate i sam korijen kose. 

Koristite regeneratore koji se ne ispiru

Regeneracija kose vrlo je važna kako pod tušem, tako i izvan njega za one sa dužim uvojcima. Kod kovrdžave kose vrlo je važno koristiti regeneratore koji se ne ispiru. Zbog kovrdža potrebni nutrijenti i hranjivi sastojci ne dospijevaju niz cijelu duljinu vlasi pa su regeneratori koji se ne ispiru sjajno rješenje koje štiti i pomaže kosi zadržati vlagu, prenosi avaz.