KAKO ZAŠTITITI SEBE I SVOJU DJECU ZA VRIJEME PANDEMIJE

Zanimljivosti

UNICEF je globalni lider u promociji i zaštiti prava djece u 190 zemalja svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

Ilustracija

Na svojoj internet stranici objavili su zanimljivu analizu – “Pandemija novog koronavirusa: Šta treba znati, te kako zaštititi sebe i svoju djecu”, koju prenosimo u cijelosti:

Činjenice ili fikcija: Koliko zapravo znamo o koronavirusu (COVID-19)?

Poznavanje činjenica je ključno za pravilno ponašanje i zaštitu sebe i svojih najmilijih.

Sa širenjem koronavirusa (COVID-19), šire se i dezinformacije. Poznavanje činjenica je ključno za pravilno ponašanje i zaštitu sebe i svojih najmilijih od virusa.

Otkrijte koliko zapravo znate o virusu i pomozite nam da zaustavimo širenje dezinformacija tako što ćete ovaj kviz podijeliti sa svojom porodicom, prijateljima i kolegama.

Šta je novi koronavirus?

Koronavirus 2019. (2019 nCoV) je novi virus povezan sa istom porodicom virusa kao teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i nekim vrstama prehlade.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je koronavirus ili COVID-19 opisala kao pandemiju. Šta to ustvari znači?

Karakterizacija COVID-19 kao pandemije nije pokazatelj da je virus postao smrtonosniji. Umjesto toga, to je potvrda geografskog širenja bolesti. UNICEF se priprema i reagira na epidemiju COVID-19 širom svijeta, znajući da se virus može proširiti na djecu i porodice u bilo kojoj zemlji ili zajednici. UNICEF će nastaviti suradnju s vladama i našim partnerima na zaustavljanju prenošenja virusa i zaštiti djece i njihovih porodica.

Pogledajte video OVDJE.

Mnogo je informacija na mreži. Šta da radim?

Mnogo je mitova i dezinformacija o koronavirusu koje se dijele putem interneta – uključujući i način na koji se  COVID-19 širi, kako ostati bezbjedan i što treba učiniti ako ste zabrinuti zbog zaraze virusom. Dakle, važno je biti oprezan prilikom traženja informacija i savjeta. Ovdje možete pronaći  informacije i preporuke o tome kako smanjiti rizik od infekcije, trebate li dijete zadržati kod kuće, je li sigurno da trudnice doje i koje mjere predostrožnosti moraju biti poduzete prilikom putovanja. Pored toga, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ima koristan odjeljak koji se bavi nekim od najčešće postavljanih pitanja.

Takođe je preporučljivo pratiti najnovije preporuke i vijesti o putovanjima, obrazovanju i drugim smjernicama koje pružaju vaše nacionalne ili lokalne vlasti.

Kako se širi novi koronavirus?

Virus se prenosi direktnim kontaktom, disajnim (respiratornim) kapljicama poput kašlja i kihanja te dodirivanjem površina zagađenih virusom. Još nije poznato koliko dugo virus preživljava na površinama, ali jednostavni dezinficijensi ga mogu ubiti.

Koji su simptomi novog koronavirusa?

Simptomi mogu uključivati povišenu temperaturu (groznicu), kašalj i kratkoću daha. U težim slučajevima infekcija može prouzrokovati upalu pluća ili otežano disanje. Virus u rijetkim slučajevima može biti i smrtonosan.

Evo pet mjera predostrožnosti koje vi i vaša porodica možete preduzeti kako biste izbjegli infekciju:

– Često i temeljito perite ruke sapunom i vodom ili sanitarnim gelom na bazi alkohola

– Prilikom kašljanja pokrijte nos i usta laktom ili maramicom

– Izbjegavajte kontakt sa osobama koje imaju simptome prehlade ili gripe

– Pozovite doktora ako imate povišenu temperaturu (groznicu), kašljete ili otežano dišete

– Izbjegavajte neposredan nezaštićeni kontakt sa domaćim ili divljim životinjama.

Koji je najbolji način pravilnog pranja ruku?

Korak 1: Pokvasiti ruke s tekućom vodom.

Korak 2: Nanijeti dovoljno sapuna kako bi prekrili ruke.

Korak 3: Barem 20 sekundi trljati površine ruku – uključujući vanjski dio ruku, dlanove, između prstiju i ispod noktiju.

Korak 4: Temeljito isprati ruke tekućom vodom.

Korak 5: Osušiti ruke čistom krpom ili peškirom za jednokratnu upotrebu.

Ostatak možete pročitati na linku OVDJE.