Koliko često treba čistiti prozore, vrata, tepihe, krevete? Ne mora baš sve, svaki dan!

Praktična žena

Sledite ove smernice i po njima napravite plan za čišćenje u zavisnosti od broja ukućana kako biste uštedeli vreme, ali i energiju.

Kako prenosi “Reader’s Digest”, svakog dana trebalo bi najpre namestiti krevete, a zatim oprati wc šolju i tuš kabinu nakon svakog tuširanja kako se ne bi nakupljao kamenac.

Zatim se usmerite na kuhinju: izbacite smeće iz kante ako je ostalo od prethodnog  dana, operite posuđe koje se koristilo za doručak, obrišite kuhinjske površine i prebrišite lagano šporet. Sve stvari koje su se koristile tokom jutarnjeg spremanja vratite na mesto.

Posteljinu i peškire promenite jednom nedeljno, a zatim obrišite prašinu i usisajte celu kuću. Temeljno očistite kupatilo, dakle kadu ili tuš kabinu, umivaonik, čaše u kojima su četkice za zube i pasta. Operite veš koji se nosio te nedelje.

Jednom mesečno uzmite ceo dan za čišćenje. Operite prozore, obrišite roletne, pomerite velike komade nameštaja i usisajte ispod njih, operite mašinu za sudove. Malo se posvetite i onome oko kuće ili stana – operite otirač za noge, uredite vrt i pospremite garažu.

Neke stvari dovoljno je čistiti svaka tri meseca. Uzmite jedan ili dva dana i uradite sledeće – proverite plafone i uklonite paučinu ako se nakupila, očistite filtere na klima uređaju, temeljno operite rernu i ispolirajte drveni nameštaj.

Dva puta godišnje potrebno je malo više truda i vremena uložiti i očistiti neke veće stvari. Usisajte madrace, a pokrivače i jastuke koje ste koristili jednu sezonu operite. Izvadite sve iz frižidera i zamrzivača i temeljno očistite unutrašnjost. Napravite veliko spremanje u podrumu ili na tavanu i bacite stvari koje dugo niste koristili.

Okvire prozora i vrata možda obrišete krpom često, ali nema potrebe – dovoljno je da to uradite jednom godišnje, baš kao i čišćenje tapaciranog nameštaja, proreza, sijalica, pranje tepiha i zavesa i brisanje lustera, prenosi Večernji list.

Podijeli