KRVARENJE ZUBNOG MESA: ŠTA GA UZROKUJE I KAKO GA SE NAJBOLJE RIJEŠITI?

Zdravlje

Krvarenje zubnog mesa česti je problem kod mnogih ljudi. Do ovoga dolazi iz raznih razloga.

Nekada možda prejako četkate zube, a nekada ovo krvarenje može biti znak gingivitisa ili ozbiljnijih stanja i bolesti.

Ipak, postoji niz načina kako riješiti ovaj problem.

Zašto dolazi do krvarenja zubnog mesa?

Najčešći razlog krvarenja desni je pogrešno pranje zubi, korištenje pretvrde četkice te pogrešne paste za zube, a jednako tako može se raditi i o upali zubnog mesa ili nedostatku određenih vitamina. Evo svih razloga zašto vam krvare desni:

Gingivitis

Gingivitis je medicinski naziv za upalu zubnog mesa, a može se prepoznati po natečenom i crvenom zubnom mesu te čestom krvarenju ili osjetljivosti mesa na toplinu ili hladnoću. Do gingivitisa dolazi kada plak ostane predugo na desnima i onda se ostaci hrane i bakterije lijepe na zube. Ako se plak ne ukloni pranjem zubi, može se stvrdnuti u kamenac, a to onda može povećati krvarenje.

Važno je redovno odlaziti na uklanjanje kamenca kod stomatologa i redovito prati zube, ali i čistiti ih koncem kako između ne bi ostala hrana. Pomoći može i ispiranje zubi čajem od kadulje kako bi se zubno meso smirilo.

Periodontitis

Periodontitis nastaje kada se gingivitis proširi na potporna tkiva zuba i uzrokuje probleme. On nastaje zbog dugotrajnog skupljanja kamenca između zubi i zubnog mesa. Kao posljedica se rade džepovi koji nakupljaju plak i pojavljuju se bakterije. Ako se ovo stanje ne liječi, s vremenom može doći do otpadanja zubi. Neki ljudi će periodontitis razviti vrlo brzo, dok će se kod nekih razvijati godinama. Periodontitis je potrebno liječiti određenim lijekovima te redovito čistiti džepove kod stomatologa.

Nedostatak vitamina

Nedostatak vitamina C i vitamina K može uzrokovati često krvarenje zubnog mesa. Ovaj problem se može riješiti konzumacijom hrane koja sadrži ova dva vitamina. Tako se vitamin C može pronaći u agrumima, kiviju, brokuli, jagodama, rajčicama i krumpirima, dok se vitamin K nalazi u kelju, maslinovom ulju, špinatu.

Trudnoća i bolesti

Krvarenje zubnog mesa može se pojaviti i kod trudnica jer su desni zbog hormonalnih promjena sve osjetljiviji. Osim trudnoće, krvarenje desni može biti i posljedica anemije, herpesa na usnama ili stresa.

Kako zaustaviti krvarenje zubnog mesa?

Prije svega, važna je redovna higijena zubi, pranje zubi dva puta dnevno i korištenje konca za zube. Također, potrebno je koristiti i pastu za zube za osjetljivo zubno meso koja vam odgovara, ali i četkice koje nisu pretvrde. Radije odaberite mekanije četkice, a zube perite kružnim pokretnima.

Ne zaboravite uvesti i ispiranje usne šupljine čajem od kadulje kako bi se smanjila upala zubnog mesa ili ispiranje slanom vodom koja će ubiti bakterije u usnoj šupljini, a pomoći može i ispijanje zelenog čaja koji će smanjiti upalu. Najvažniji je ipak redovni odlazak kod stomatologa koji će ukloniti plak i nakupljeni kamenac i spriječiti daljnje komplikacije.

Zaključak

Ako se ne tretira, krvarenje zubnog mesa može postati veliki problem. Nekada je ovo krvarenje posljedica neke druge bolesti ili stanja, a češće se ipak radi o problemima koji nastaju u usnoj šupljini. Prije svega, potrebno je redovno prati zube, kao i odlaziti na pregled kod stomatologa, a možete si pomoći i raznim jednostavnim kućnim pripravcima.