Uncategorized

LJEKARI PREPORUČUJU OVAJ ČUDOTVORNI NAPITAK: LIJEČI DIJABETES, SNIŽAVA HOLESTEROL I UBRZAVA METABOLIZAM

Ječam je žitarica koja je slabo zastupljena u ishrani, a sa sobom nosi brojne benefite. Ona je bogata vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidantima. Obiluje vitaminima B kompleksa, magnezijumom, manganom, selenom, cinkom, proteinima i dijetalnim vlaknima.

U ovim situacijama će znatno pomoći:

Reguliše krvni pritisak

Loading..

Visok unos kalijuma je zaslužan za regulisanje krvnog pritiska koji će ječam obezbjediti u dovoljnoj količini. Kalijum, kalcijum i magnezijum prirodno smanjuju krvni pritisak, a ječam u sebi posjeduje sve ove minerale.

Zdravlje kostiju

Gvožđe, fosfor, kalcijum, magnezijum i cink se nalaze u ječmu, a to su minerali koji doprinose građenju strukture kostiju i povećanju njihove snage. Gvožđe i cink na prirodan način izgrađuju kolagen, što znatno doprinosi zdravlju kostiju.

Čuva zdravlje srca

Vlakna koja se nalaze u ječmu smanjuju nivo holesterola, pa u isto vrijeme i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Studija je dokazala da 4000 miligrama kalcijuma na dnevnom nivou smanjuje ovaj rizik za čak 49%, a njega u dovoljnim količinama ima u ječmu.

Smanjuje rizik od nastanka raka

Selen je mineral koji se ne nalazi u velikom broju hrane, ali je sastavni dio ječma. On pomaže enzimima jetre da se detoksikuju i odbrane od komponenti koje mogu izazvati rak. Selen može smanjiti rast tumora i povećati imunitet, koji će lakše moći da se bori sa ćelijama raka

Rad digestivnog trakta

Ječam pomaže digestivnom sistemu, lakšem varenju hrane i ubrzanju metabolizma, pa se preporučuje u toku dijete.

Najviše benefita možete izvući iz ove žitarice ukoliko napravite ječmenu vodu. Možete je piti samostalno ili dodati je salatama, varivima, barenom povrću. Ruski Doktor Mihalkov, kaže da bi svako trebao da uvrsti konzumiranje ovog napitka ili same žitarice u ishranu.

Da biste ubrzali mršavljenje, pijte 3 čaše ječmene vode na dan.

Ovaj ljekoviti napitak ima moć i da sniži holesterol. S obzirom na to da sadrži dosta nerastvorivih vlakana, ječmena voda reguliše nivo lošeg holesterola u krvi i tako pozitivno utiče na kardiovaskularno zdravlje. Pored toga što reguliše nivo holesterola, ječmena voda čuva srce i time što preventivno deluje na nastanak arteroskleroze.

Recept za ječmenu vodu:

Isperite ječam pod mlazom vode, a zatim ga potopite i ostavite da stoji u vodi najmanje 4 sata.

Procijedite ječam i pomešajte šolju ječma i 3 do 4 šolje vode. Stavite da na ringlu i kuhajte dok ne počne da ključa, zatim smanjite temperaturu i ostavite poklopljeno da struji 45 minuta do sat vremena, dok zrna ne omekšaju.

Loading..

Ostavite da se ohladi, pa procijedite. Pijte 1 do 2 šolje procjeđene ječmene vode na dan. Ukoliko želite da poboljšate ukus, dodajte malo limunovog soka ili meda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *