MAŠINA NEPODNOŠLJIVO LUPA I “SKAČE” PO WC-u: Majstori otkrili KAKO DA PRESTANE – pogledajte iza mašine i sklonite ovaj dio

Praktična ženaDobro je proveriti i stanje transportnih šrafova koji se nalaze na zadnjem zidu. Može ih biti od tri do pet, i svi se moraju ukloniti

Kada mašina za veš počne da poskakuje po kupatilu, provjerite da se ne radi o ovom slučaju na koji upozoravaju mnogi majstori.

Mašina za pranje veša ne može da radi bez vibracija. Međutim, ako mašina te vibracije više liče na „poskakivanje“ i pomjeranje tokom pranja, riječ je već o problemu.

Zašto mašina snažno vibrira i kako ukloniti uzrok ove pojave?


„Mašina može da vibrira zbog lošeg dizajna ili je loše ‘sastavljena’“, kaže direktor laboratorije za ispitivanje potrošačke elektronike „Testbet“ Oleg Dranitski i dodaje da se vibriranje javlja i zbog nehorizontalne instalacije ili činjenice da transportni vijci, koji pričvršćuju bubanj tokom prevoza, nisu uklonjeni.

Proizvođači kažu i da poskakivanje mašine za veš mogu uzrokovati i različite vrste materijala koji se pere, ako je odjeća teška ili je većeg gabariteta. To je zato što različiti materijali različito upijaju vodu, što se odražava na njihovoj težini. Ako u bubnju postoje predmeti garderobe različite težine, može se pojaviti neravnoteža i, kao rezultat, jake vibracije.

Kako spriječiti ovo prekomjerno vibriranje mašine?

„Prvi korak je otkrivanje uzroka vibracija. Dakle, ako je podloška postavljena krivo, morate je poravnati“, savjetuje Dranitski.

Takođe, dobro je provjeriti i stanje transportnih šrafova koji se nalaze na zadnjem zidu. Može ih biti od tri do pet, i svi se moraju ukloniti.

Pored toga, preporuka je i upotreba posebne antivibracione podloge za nožice.

„Jastučići protiv vibracija ili klizanja štite pod od ogrebotina, posebno ako je izrađen od mekog materijala. Smanjuju prenos vibracija na pod, a time smanjuju nivo buke i prenosnih vibracija, posebno dok radi centrifuga“, kaže stručnjak, a prenosi Mondo.

Ako se razlog vibracija krije u „nepravilnom“ punjenju mašine, pokušajte da operete stvari približno iste veličine i od tkanina istog sastava: ne stavljajte debele frotirske peškire sa tankim jastučnicama itd.