Maslačak liječI jetru, bubrege I želudac: djelotvoran je samo ako ga pripremite na ovaj način…

ZdravljeMaslačak, taraxacum officinale, je besplatna superhrana…

Raste posvuda oko nas, a sada je idealno vrijeme za branje. Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žučI, čisti jetru, pomaže kod alergija I smanjuje holesterol te se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama I ženama u postmenopauzi.

Cijelu biljku najlakše je ubrati tako da pod njezin korijen zavučete nož I izvučete biljku s korijenom jer su svi dijelovi ove samonikle biljke vrlo ljekoviti.

Lišće maslačka: (radič) pripremite na salatu. Odlična je kombinacija uz kuhana jaja I krumpir, a po vitaminskom bogatstvu nadmašuje špinat I rajčicu. Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žučI, čisti jetru, pomaže kod alergija I smanjuje kolesterol te se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama I ženama u postmenopauzi, maslačak sadržI više karotena od mrkve I odličan je izvor različitih minerala I vitamina.

Stabljike maslačka: pospješuju rastvaranje žučI, reguliraju metabolizam te pročIšćavaju krv I želudac. Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa I mlijeko iz stabljike poznato je za uklanjanje bradavica. Iako neki vjeruju da je “mlijeko” maslačka otrovno, to nije točno I istina je potpuno suprotna. Vrlo je ljekovito.


Od cvjetova: ove biljke dobiva se sirup, koji ponekad nazivaju I medom. Taj sirup čisti I jača krv I probavu, a pomaže I kod kašlja. Sada je pravo vrijeme da zakoračite u prirodu I pribavite sebi maslačak.

Priprema:

Uberite oko 400 žutih cvjetova maslačka. Prelijte ih s 3 litre hladne vode I ubacite na kriške narezana 4 limuna I 4 naranče. Ostavite 24 sata. Nakon toga kroz gazu procijedite da ne ostanu mrvice I prebacite tekućinu u lonac. Dodajte 2 kilograma šećera I, uz često miješanje, kuhajte otprilike sat I pol nakon što tekućina proključa. Trebali biste dobiti gušćI sirup.

Zatim smanjite vatru I dobiveni vrućI sirup prelijte u tople staklenke koje ste prije toga sterilizirali. Zatvorite. Sirup je gušće teksture pa se često naziva I medom. Odličan je za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa… uzimajte ga na žličicu. Odličan je I za djecu pa se ne bojte davati ga svojim mališanima svaki dan.

Maslacak,
Čaj od cvjetova:

Možete pripremiti I čaj. Uberite cvjetove I osušite ih na zraku. Od osušenih cvjetova napravite čaj I pijte ga uvijek svježe pripremljenog. Možete u njega dodati I med, čime ćete dodatno obogatiti ljekovitost čaja, ali nemojte zaboraviti da se med nikada ne stavlja u čaj dok je vruć niti metalnom žlicom. Koristite drvenu ili plastičnu.

Čaj od korijena maslačka:

Korijen biljke osušite, zatim sitno narežite I sameljite. Pohranite prah za buduću upotrebu. Na dan pijte pola čajne žličice uz čašu vode.