MASNA VAM JE KOSA 1 DAN POSLIJE PRANJA: Frizeri savjetuju – ŽENE, NE PRAVITE OVU GREŠKU!

Ljepota i moda

Skupi i kvalitetni šamponi i preparati za njegu nisu garancija da će kosa duže vrijeme biti čista, pogotovo ako su vlasi tanke

Bez obzira na to da li je kosa duga ili kratka, jedan od glavnih problema mnogih žena je što se brzo poslije pranja vlasi zamaste.

To je razlog zbog kog peru kosu svaki ili svaki drugi dan. Upravo u čestom pranju mogao bi da bude razlog što se kosa mnogo masti.

Masna kosa rezultat rada lojnih žlijezda na tjemenu koje proizvode ulje. Kosa upija to ulje, a previše ulja može dati kosi masan izgled.

Ulje inače nije loše za kosu, čini je sjajnom, zdravom i snažnom, ali previše ulja može stvoriti talog zbog kog će kosa izgledati opušteno, glatko i neuredno.

Vlas koja je tanka i osjetljiva brže se masti od debele i čvršće. Dešava se da se tanka i rijetka kosa zamasti samo dan poslije pranja.

To je povezano i sa količinom ulja koje vlasište proizvodi, kao i s tim koliko dobro vaša kosa “podnosi” ulje.

Što se kosa više masti, više je  peremo, a to je najveća greška koju pravimo.

Kada naviknete kosu na svakodnevno pranje, ona reaguje tako što se još više masti i što teme počne da svrbi.

Ako perete kosu svakodnevno, a imate namjeru da promijenite naviku, trebaće joj neko vreme da se prilagodi rjeđem pranju, pa ćete morati da, ukoliko imate dugu kosu, pravite punđice ili vezujete konjski rep.

Kada se kosa navikne da je ne perete svaki dan, vidjećete veliku promjenu.

Frizeri ističu da je osim toga koliko često perete kosu, važno i koje preparate koristite.

Kosu, bi kako navode, trebalo prati jednom sedmično šamponima za masnu kosu. On će dubinski očistiti kosu i odstraniti višak nakupljene masnoće.

Uz njega, ako se još jednom u toku sedmice odlučite da operete kosu, trebalo bi, savjetuju frizeri, koristiti neki “lakši” šampon i regenerator.

Preporuka je, takođe, da kosu perete sa dva šamponiranja iz dva puta, a ne odjednom. Regenerator bi trebalo stavljati samo na krajeve vlasi.

Ukoliko vam se kosa mrsi i teško je raščešljavate, bolje je da uložite u  kupovinu dobre četke za raščešljavanje, nego da regenerator nanosite po cijeloj dužini kose.

Takođe, i suplementi za rast kose koji njeguju vlas iznutra mogu biti od pomoći da se kosa manje masti.

(Telegraf.rs)