Mislili ste da je najveći neprijatelj BIJELIH ZUBA- KAFA? E, pa grdno ste se prevarili! ZA SVE JE KRIV OVAJ ZDRAVI NAPITAK!

Ljepota i moda

Svi znamo da kafa nikako nije dobra za izgled zuba, tj. da je jedan od glavnih krivaca za žute zube, ali ono što mnogi ne znaju je da je jedan veoma zdrav napitak takođe neprijatelj bijelih zuba.

Riječ je o čajevima, koji zbog pojedinih jedinjenja koje sadrže ubijaju bjelinu zuba, a boje ih u žućkasto.

“Zubna gleđ je porozna i može da apsorbuje tanin iz čaja, čineći zube tamnijim, sivkastim ili braonkastim”, kaže stomatolog dr Džordan Kirk.

white-teeth-diy-1200

Iako svaki čaj na ovaj način utiče na zube, stomatolozi su saglasni da je u tom smislu najgori zeleni čaj jer sadrži najviše tanina.

Naravno, to ne znači da treba da prestanete da pijete čaj jer upravo pomenuti tanini dobro djeluju na zdravlje – štite od kardiovaskularnih bolesti, raznih vrsta raka…

Ukoliko volite da pijete čaj i redovno to radite, samo nastavite, a da biste spriječili da vam zubi požute, sve što treba je da ih perete najmanje dva puta dnevno. Osim toga, kada čaj popijete kod kuće i imate četkicu i pastu pri ruci, nije zgoreg da ih i tada operete, kako biste spriječili da se tanin “uhvati” na zubima.