MNOGI NE ZNAJU DA JE OVA “ANĐEOSKA VOĆKA” IDEALNO LETNJE OSVEŽENJE: Evo kako poboljšava zdravlje

Zdravlje

Papaja pruža mnogobrojne užitke

Papaja, plod drveta iz roda Caricae, koji raste u tropskim krajevima Srednje i Južne Amerike, ima žućkaste ili tamnocrvene plodove koji po okusu liče ananasu i breskvi.

Postoji i muško i žensko stablo. U tradicionalnoj medicini u krajevima u kojima raste seme papaje se koristi protiv upala, parazita i kao analgetik.

Bogata je karotenoidima i antioksidansima koji ljude štite od slobodnih radikala, a sadrži i enzime koji pomažu boljem radu probave.

Sveža zrela papaja jedan je od plodova s najvećom koncentracijom vitamina C, koji je odličan borac protiv slobodnih radikala. Takođe, sadrži visok udeo vitamina A i flavonoida poput beta-karotena, luteina i zeaksantina te mnogih osnovnih vitamina B kompleksa, kao što su folna kiselina, piridoksin (vitamin B6), riboflavin i tiamin (vitamin B1).

Sveža papaja je dobar izvor i kalija i kalcija. Zahvaljujući velikim količinama vitamina A, papaja čisti organizam i poboljšava vid.

Zbog bogatstva vitamina vrlo je korisna za jačanje imuniteta, a preporučuje se i ljudima koje imaju problema s bubrezima i probavom. Kako ima malo kalorija, korisna je u prehrani dijabetičara i ljudi koji nastoje regulisati telesnu težinu. Nema loših nuspojava, pa je možete jesti bukvalno svaki dan.

Novija istraživanja ukazala su na to da ekstrakt sušenih listova papaje ima antikancerogeni učinak te da, među ostalim, deluje na rak vrata maternice, dojke, jetre, pluća i gušterače.

To se pripisuje otkriću da ekstrakt papajina lišća povećava proizvodnju molekula pod nazivom Th1 citokini, pa se pretpostavlja da bi konzumacija papaje mogla pomoći telu da vlastitim imunološkim sistemom nadvlada rak.

Možete je jesti samu, kao deo voćnih salata, ali papaju se može i kuvati kao povrće, pa tako može biti lagani prilog uz meso.

Da biste dobili ukusan prilog, jednostavno je prodinstajte na malo maslinovog ulja, na kojem ste pre toga prodinstali malo luka i češnjaka te začinite po želji.