MOGU LI CIGARETE OSLABITI UČINAK VAKCINA PROTIV COVIDA-19?

Zdravlje

Vakcina protiv covida-19 ključni je alat u borbi protiv pandemije koronavirusa, a vakcinisanje je u toku diljem svijeta.

Ilustracija

No, postavlja se pitanje mogu li pušači nastaviti pušiti neposredno prije ili nakon vakcinisanja i hoće li cigarete utjecati na učinkovitost vakcine protiv covida-19. Evo što sve trebate znati o tome.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), pušači imaju veći rizik od zaraze koronavirusom pa bi se oni trebali vakcinisati što prije kako bi se zaštitili. Osim toga, pušenje također smanjuje kapacitet pluća i povećava rizik od oboljenja od nekoliko drugih respiratornih bolesti. U mnogim izvještajima navodi se da su pušači u većem riziku od razvoja težeg oblika covida-19.

Dr.Vishakha Shavasani istaknula je da ljudi ne bi trebali pušiti nakon primanja prve dozvakcine jer bi cigarete mogle umanjiti odgovor antitijela. Preporučila je pušačima da u tom razdoblju koriste nikotinski flaster te da izbjegavaju cigarete nakon vakcinacije.

Shivdasani je navela još nekoliko stvari kojih bi se vakcinisane osobe trebale pridržavati. Istaknula je da bi svaka osoba trebala spavati šest sati tokom noći u sedmiciprije nego što se vakcinišu. Preporučila je i probiotike, navodeći da se 70% imunoloških ćelija nalazi u probavi te da je stoga zdravlje crijeva bitno.

Shivdasani je istaknula da stres također može utjecati na imunološki odgovor, a osobama koje se trebaju vakcinisati savjetovala je da, osim cigareta, izbjegavaju i alkohol barem tri dana prije i poslije vakcinacije, prenosi Times of India. Preporučila je i dodatni unos cinka koji pojačava imunološki odgovor, a naglasila je da svakako treba unositi više hrane koja je bogata proteinima.