NAMIRNICE KOJE ĆE VAM POMOĆI DA SPAVATE KAO BEBA

ZdravljeDovoljno sna važno je za funkcioniranje vašeg imunološkog sistema, ali i vaše raspoloženje.

Uprkos tome, više od trećine odraslih ne spava dovoljno, odnosno manje od preporučenih sedam sati po noći. Da biste se lakše isključili i na vrijeme utonuli u san, pokušajte prilagoditi svoju prehranu.

Minerali poput kalija, magnezija, kalcija i željeza mogu vam pomoći u pokretanju melatonina, hormona odgovornog za regulaciju sna. Istraživanja su pokazala da neke namirnice, poput trešanja, orašastih plodova i zobi, sadrže svojstva koja potiču spavanje.

Stoga se navečer klonite teške pržene hrane, alkohola i kofeina, kao i umaka od rajčice ili soka od naranče, koji mogu biti okidač za žgaravicu. Oni mogu imati suprotan učinak i duže vas držati budnima. Umjesto toga, evo za kojom hranom možete posegnuti.

Smokve

Smokve su pune kalija, magnezija, kalcija i željeza. Suzbijaju želju za slatkim i čine vas sitima te pripremaju za spavanje.

Lubenica

Dvije šoljice lubenice će vas hidratizirati prije spavanja i eliminirati glad.

Pistacije


Pistacije sadrže proteine, vitamin B6 i magnezij, a sve navedeno pridonosi boljem snu. No ne pretjerujte s količinom i držite se preporučene jedne šake.

Suhe šljive

Vitamin B6, kalcij i magnezij, koji se nalaze u suhim šljivama, pomažu proizvodnju melatonina. Pojedite ih 30 minuta prije spavanja.

Biljni čajevi

Biljni čajevi odlični su za uspavljivanje, posebno čaj od kamilice, koji umiruje živčani sistem i želudac te hidratizira organizam.

Zobena kaša

Možda je zobena kaša vaš omiljeni doručak, ali mogli biste je odabrati za večeru ako se želite bolje naspavati. Ona prirodno podiže nivo šećera u krvi i čini vas pospanima. Bogata je i melatoninom, koji opušta tijelo i pomaže da zaspite.

Bademi

Pojedite šaku badema i brzo ćete zaspati. Bademi sadrže triptofan i magnezij, koji vam pomažu opustiti mišiće i živčani sistem te umiruju srčani ritam. Isto vrijedi i za maslac od badema ili kikirikija.

Trešnje

Trešnje su, uz orašaste plodove i zob, prirodan izvor melatonina.

Tamna čokolada

Ova poslastica sadrži serotonin, koji opušta tijelo i um.

Banane

Magnezij i kalij u bananama su idealni za opuštanje mišića i živaca.