Ne ignorišite promjene: Bolesti koje se kriju iza znakova na vašem licu!

Zdravlje

Naše tijelo je ogledalo našeg zdravlja. Koža, kao najveći organ, često nam šalje poruke o tome kakvi se zdravstveni problemi kriju u tijelu. To se pogotovo odnosi na kožu lica tj. na njenu boju na tom području tijela.

U nastavku pogledajte na kakve eventualne zdravstvene probleme upućuje određena boja kože.

#1 Crvena

Obično je ova boja lica samo reakcija na stres, ljutnju, anksioznost i neko drugo ekstremno emotivno stanje ili, pak, hranu i piće koje smo unijeli u organizam. Međutim, hronično crvenilo je znak nekog skrivenog zdravstvenog problema. Ono na području obraza i nosa ukazuje na visoki krvni pritisak ili autoimune bolesti uzrokovane povećanim nivoom kortizola u krvi.

#2 Narandžasta

Ukazuje na probleme s gušteračom i slezenom.

#3 Žuta

Žućkasto lice je tiho upozorenje da vaša jetra i žuč ne rade kako treba.

#4 Zelena

Veliki unos lijekova, problemi s probavom i radom krvnog sistema. Takođe može biti znak hipokromne anemije tj. nedostatka željeza u krvi. Ovo zdravstveno stanje nekada se nazivalo kloroza jer je zbog njega koža dobijala specifičnu zelenkastu boju na temelju koje se je postavljala dijagnoza anemije.

#5 Plava

Mjestimično modra koža može biti znak cijanoze, zdravstvenog stanja do kojeg dolazi zbog povećanja koncentracije hemoglobina u tijelu tj. manjka kiseonika. Methemoglobinemija je naslijedna ili stečena bolest koju uzrokuje methemoglobin, hemoglobin koji na sebe ne veže kiseonik i takođe uzrokuje plavkastu boju kože.

#6 Bijela i blijeda

Blijedo lice i obrazi znak su oslabljenih žlijezdi i neaktivne jetre. Osim na anemiju, upućuju i na oslabljeni imuni sistem. Bijele mrlje na licu mogu da budu znak problema s bubrezima.

Foto: Guliver/Getty Images

Podijeli sa prijateljima